Trafikverket är perfekt för profiten, och vi andra får sitta med skiten!

KLIMAT Trafikverket har en plan med många budgeterade miljarder för att minska på utsläppen, men nu visar det sig att de ändå knappt kommer att minska alls. Perfekt för profiten: stora nya byggnationer som gör entreprenörerna glada, men samma lönsamma och smutsiga transporter som alltid. Vi vanliga människor får sitta med skiten.

Trafikverket satsar 800 miljarder på olika väg- och järnvägsprojekt fram till 2033. Transportsektorn ska till dess minska med 70 procent. Men… de infrastrukturplaner som finns innebär att utsläppen bara kommer att minska med maximalt 1 procent. Lennart Kalander,   avdelningschef för nationell planering på Trafikverket, säger helt sonika att man inte kan bygga bort klimatutsläppen.

Statliga väg- och transportinstitutet har gjort en undersökning som visar att Trafikverkets planering gynnar ökad bilism. Istället för att lägga om kursen mot ett samhälle med effektivare och färre transporter så använder man gamla, traditionella prognoser där man räknar med ständigt ökad trafik. Slutresultatet blir en biltransportvänlig plan, där vägburna transporter underlättas. Både Naturvårdsverket, Energimyndigheten, kommuner och landets alla 21 länsstyrelser menar att Trafikverket planerar  för en infrastruktur som inte hjälper oss att nå klimatmålen.

Men kanske är det inte Trafikverkets fel ändå – för hur kan en enda myndighet som tjänar den vinstdrivande kapitalismen förväntas planera en miljösmart framtid? Det skulle ju kräva en samsyn och en planering som omfattar både produktion, transport och konsumtion… Så vad vi får är slöseri med våra skattepengar, billig kritik från andra myndigheter och ingen utsläppsminskning.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.