Jäv, mutresa och sociala medier för gruvdrift i Kallak/Gállok

INRIKES Regeringen beslutade i förra veckan att säga ja till en gruva i Kallak/Gállok. Nu visar det sig att den ansvariga handläggaren kan ha varit jävig när hon beredde ärendet på näringsdepartementet.

Beslutet att släppa fram bolaget Beowulf Mining  togs trots att länsstyrelsen i Norrbotten sagt nej och trots att Unesco uttryckte oro för de konsekvenser som skulle drabba både miljö och renskötsel. Processen hade varit opartisk och alla hade fått säga sitt menade man från regeringshåll. 

Lite bakgrund

Beowulf Mining hade sedan 2006 haft ett undersökningstillstånd för Kallak. Det betyder att bolaget enligt minerallagen hade ensamrätt att kartlägga berggrundens egenskaper. Syftet med undersökningsrätten var att ta reda på vad fyndigheten hade för egenskaper, och om den var värd att bryta. Innan bolaget 2013 valde att gå vidare med projektet och ansökte om att starta gruvan, bestämde sig myndigheten Bergsstaten, som är en del av Sveriges geologiska undersökning (SGU), att ge klartecken för Kallak-projektet innan regenringen gav sitt slutgiltiga godkännande. Bergsstaten beslöt att järnmalmen som hittats i berggrunden i Kallak var av riksintresse. De enda två remissinstanserna, länsstyrelsen i Norrbotten och Boverket menade att så inte var fallet.

Jäv, mutresa och sociala medier

Och så visar det sig alltså, att en av de som fattade SGU:s beslut idag arbetar på näringsdepartementet och har varit regeringskansliets ansvariga handläggare för Kallakärendet. Det blir inte heller bättre av att avdelningschefer vid Bergsstaten har tagit ställning för gruvan i sociala medier och bestämt hävdat att den inte alls hotar rennäringen. Och en SGU-anställd har som lök på laxen blivit bjuden på en mutresa till Alperna…

Det här är int ett nytt problem. Bland annat har länsrådet Johan Antti tvingats bort från sin post på grund av sin kritiska hållning till olika projekt som är skadliga för miljön. Det förvånar inte att Beowulf Mining tycker att besluten som fattas generellt ”är för smala”.  

Nu KU-anmäler Miljöpartiet regeringens hantering av Kallak-ärendet. Vi kan väl gissa att det blir en tandlös åtgärd och att Beowulf fortsätter sina planer. De enda som kan stoppa exploatering som skadar miljön och rennäringen är samer och miljöaktivister: allt stöd till dem som motsätter sig skamlig hantering och en förstörd natur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.