Greklands kommunister vägrar vara i parlamentet när Zelenskyj pratar

UTRIKES Den ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj kommer att prata inför det grekiska parlamentet den 31 mars. Det har fått de grekiska kommunisterna att reagera och de kommer inte vara där för hans samtal. Framför riksdagen pratade Zelenskyj redan den 24 mars.

Medan de grekiska kommunisterna förstår att ta avstånd från kriget så sluter de svenska partierna upp kring Ukraina. Alla har godkänt vapenleveranserna och i riksdagen för Zelenskyj utan ifrågasättande klaga på ”[å]tta år av krig i öst, med ockupationen av Krim, med förtryck, tortyr och övergrepp där man slår ned alla uttryck för frihet och mångfald.”

Den man som för några dagar sedan förbjöd den sista politiska oppositionen i sitt land och som sedan tidigare förbjudit kommunistpartiet pratar om frihet och motstånd mot förtryck. Zelenskyj själv delar ut medaljer till nazister i parlamentet och inkorporerar nazistiska förband i den ukrainska militären. Är detta mångfaldens försvarare?

Greklands kommunister tar en principiell ståndpunkt och menar att ”Zelenskij representerar en reaktionär regering som är uppbackad av USA-NATO-EU och är, precis som Ryssland, ansvarig för det ukrainska folkets drama”. De kritiserar integreringen av nazistiska element i statsapparaten och militären, samt fördömer repressionen mot kommunisterna i landet.

”Vår ståndpunkt är uppenbar och hade varit densamma också om Putin eller Biden hade kommit”, avslutar de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.