Oligarker och kapitalister

KRÖNIKA Det är svårt att förstå skillnaden mellan oligarker och kapitalister, men det är värt ett försök. I öst kallas de som har makten för oligarker. Oligarki är ett klassiskt grekiskt ord som består av två ord. Oligo som betyder få och arki, som kommer av archeia och betyder herravälde.

Den kände grekiske filosofen Aristoteles kallade följaktligen oligarki de rikas herravälde, eftersom de rika var få. Oligarkerna var grymma i sina försök att behålla makten i de gamla grekernas demokrati som också är ett grekiskt ord med två betydelser: demos, folk och krateia, makt.

Så oligarkerna är de få rika som har makten och är grymma i att behålla makten och sina vinster förstås. Kapitalisterna är de som har kapital. De är också få och strävar naturligvist efter profit. De utövar makt, men under en diskret och civiliserad form och det har de ju visat i Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien, Jugoslavien och hundra andra länder till.

Det är allmänt känt att kapitalisterna är till nytta för samhället eftersom de ger jobb och trygghet åt folket. Kapitalisterna kallas investerare och affärsmän i vår västvärld. Objektivt sett är både oligarker och kapitalister få, innehar kapital och utövar makt men subjektivt sett skiljer de sig i sättet. Med andra ord är oligarker och kapitalister synonymer!

Men tillbaka till oligarkerna nu. Det finns goda och mindre goda oligarker. En av de goda är Abramovich. De mindre goda har fått se sina flotta av båtar, flygplan, helikoptrar och banktillgångar bli frusna efter Bidens och EU:s beslut. Inte Abramovich. Zelenskyj bad Biden att avstå från att straffa Abramovich för att han är viktig i fredsprocessen. Abramovich har lyfts upp till domare och förhandlare mellan Ryssland och Ukraina. Han kan om fotboll och dess regler bättre än andra.

Han var i Kiev den 3 mars mitt i bombangemanget. Bomberna tog inte på honom. Inte heller att förgifta honom fungerade. Det förstår vi. Det är alltid kapitalinnehavare som bestämmer om krig och fred. Det är de som bestämmer villkoren. Inte folket!

Därför tycker SKP med rätta att kriget i Ukraina är ett imperialistiskt krig och ställer sig solidariskt med folken och inte med borgarklassen.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.