Putin är en av imperialisterna

Riktpunkt återpublicerar här en artikel om Putin från KKE:s tidning Rizospastis och portalen 902.gr 

UTRIKES Alla de som idag fördömer den auktoritära Putin för att rättfärdiga sina egna brott mot folket är desamma som firade i augusti 1999, när samme Putin som ”liberal” och ”demokrat” tog över som Rysslands premiärminister på uppdrag av Boris Jeltsin, den dåvarande presidenten som spelade en nyckelroll i upplösningen av Sovjetunionen och som öppet var på samma linje som USA:s och NATO:s imperialism.

 Några månader senare utsågs Putin som Jeltsins efterträdare och valdes sedan till Rysslands president. Enligt vad en av Jeltsins närmaste rådgivare sade i en intervju med BBC hade Rysslands dåvarande president flera kandidater i åtanke, som Boris Nemtsov, Sergej Stepashin och Nikolai Axenenko. Han berättade vidare: ”Vid ett tillfälle frågade Jeltsin mig: ’Vad tycker du om Putin?’Jag svarade: ’Jag tycker att han är en utmärkt kandidat. Jag tycker att du ska ta hänsyn till honom. Det sätt på vilket han sköter sitt jobb visar tydligt attt han är redo för svårare uppgifter’. Att han var en före detta KGB-agent betydde ingenting. Putin hade bevisat att han var en liberal och en demokrat som ville fortsätta genomföra marknadsreformer.”

USA-imperialismens flirt med Putin

Det var då som västerländska ledare tävlade om vem som skulle bjuda in honom på officiellt besök och flirtade med honom, de uppskattade hans antikommunism och naturligtvis hans engagemang för Rysslands ”ekonomiska omvandling”.  De hade ju satsat mycket på ”liberaliseringen” av den ryska ekonomin och gjort anspråk på en del av sovjetiska folkets rikedomar som en handfull parasiter tillägnat sig efter omvälvningarna, vilket naturligtvis lyfte fram relevant politisk personal, liksom Putin.

De amerikanska presidenternas inställning till den framväxande stjärnan i rysk politik är typisk. ”Jag såg mannen i ögonen. Jag fann honom väldigt rak och självsäker (…) Jag kunde få en känsla av hans själ”, sa Bush i juni 2001. ”Under president Putin har Ryssland möjlighet att bygga upp välstånd och makt samtidigt som man bevarar rättsstatsprincipen”, menade Clinton år 2000.

”President Jeltsin har lett Ryssland till frihet. Under president Putin har Ryssland möjlighet att bygga upp välstånd och makt samtidigt som man bevarar rättsstatsprincipen”, sa Clinton 2000 och tillade att ”Putin har uttryckt ett genuint engagemang för ekonomiska reformer.”

En imperialist som alla de andra

Vad betyder allt detta? Att Putin, som idag framställs som en ”slaktare” och en ”icke-demokrat”, är till 100 % av samma skrot och korn som de själva. För att vara exakt: han är en av dem, hur mycket de än försöker visa att de skiljer sig från det kapitalistiska Ryssland för att rättfärdiga sina egna brott och hur hela folk krossas i deras rivalitet.

Översättning och anpassning Panos Alepliotis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.