Tusentals anti-krigsaktivister arresterade i Ryssland

UTRIKES I Ryssland har stora protester organiserats mot den ryska invasionen i Ukraina och repressionen har inte låtit vänta på sig. Tusentals människor har arresterats i flera ryska städer och de första domstolsförhandlingarna väntar snart.

Den ryska människorättsorganisationen OVD-info har sammanställt statistik över arresteringar som gjorts av anti-krigsaktivister över hela Ryssland. Än så länge har 6 475 personer arresterats och i veckan väntar åtta rättegångar mot aktivisterna.

Även om organisationen framställer sig som fristående är den delvis finansierad av Europeiska Kommissionen och av International Partnership for Human Rights. Den senare organisationen är också finansierad av Europeiska Kommissionen. Siffrorna är därför bra att ta med en nypa salt, men att repression förekommit mot demonstranterna står bortom allt tvivel.

Demonstrationer äger inte bara rum i Ryssland utan över hela världen. På många ställen ställer sig demonstranterna på NATOs och Ukrainas sida, men i exempelvis Aten organiserade kommunisterna en stor demonstration mot båda sidor, då de tågade från den ryska till den US-amerikanska ambassaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.