Ukraina eller Afghanistan – en flyktingpolitik där nyttan för EU och Sverige avgör

UTRIKES UKRAINA Just nu flyr människor i tusental från det krigsdrabbade Ukraina. De har lämnat hus och hem, och familjer har slitits isär för att männen inte får lämna landet. Det är en tragedi som utspelas, och naturligtvis är det bra att dessa flyktingar får hjälp och asyl. EUs migrationsministrar väntas idag ge sitt godkännande till att flyktingar från Ukraina får skydd i EU upp till tre år. Arbetstillstånd i alla EU-länder ingår, liksom skola, boende, sjukvård. Det svenska Migrationsverket förbereder sig, heter det .

Det är samma Migrationsverk som med regeringens godkännande skoningslöst skrev upp ensamkommande flyktingbarn i ålder, satte dem i förvar och skickade tillbaka dem till krigets Afghanistan – ett land lika sönderslitet och blödande som Ukraina. De humana orden nu kommer från en regering med en bedrövligt reaktionär och rasistisk flyktingpolitik i bagaget. 

Det mönstret går igen på andra ställen i Europa. I exempelvis Polen välkomnas de ukrainska flyktingarna med stora insatser.  Det är samma Polen som byggde taggtrådsstängsel mot flyktingar från Mellanöstern.

Det är som om historien försvunnit, flyktingarna från 2015 har gått upp i rök och vi förväntas ha tilltro till myndigheter, regeringar och överstatliga organisationer som EU, som gång på gång visat sin inhumana karaktär. Vi får inte låta oss luras: när dessa instanser erbjuder hjälp till krigets flyktingar handlar det inte om medmänsklighet och solidaritet, utan om krassa politiska och ekonomiska hänsyn. När det passar kan en sådan hjälp ersättas av fascism, rasism och utvisningar.

En solidarisk flyktingpolitik värd namnet är omöjlig i en kapitalistisk värld, och kampen för medmänsklighet och humanism måste därför också vara en kamp för socialismen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.