Ungkommunister fängslade i Ukraina

UTRIKES Under natten till måndagen slog den ukrainska polisen till mot landets ungkommunister och arresterade två av organisationens ledare. Demokratisk Ungdoms Världsfederation (DUV), där Sveriges ungkommunister är medlemmar, oroar sig för deras liv och uppmanar till protester.

Bröderna Mikhail och Aleksander Kononovich är ledande personer för de ukrainska ungkommunisterna sedan flera år tillbaka och deras organisation är en del av den kommunistiska världsungdomsfederationen. I den ingår också Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund.

I sin uppmaning till protester skriver DUV om hur de båda arresterats och anklagats för att vara ryska och vitryska spioner och att man befarar att de ska avrättas snart.

På sin hemsida skriver de svenska ungkommunisterna att den nyfascistiska regeringen i Ukraina redan har förbjudit kommunistpartiet och att detta är en ytterligare upptrappning av förtrycket. De skriver också att de står i solidaritet med de gripna kamraterna och att de kräver att de omedelbart ska släppas fria.

4 tankar på “Ungkommunister fängslade i Ukraina

  1. Hur är det med kommunistpartiet i Ryssland, är det också förbjudet numera?

    1. Det stora kommunistpartiet, Ryska Federationens Kommunistiska Parti, sitter i Duman. Deras politik kan väl svårligen kallas revolutionär. SKPs syster parti Ryska Kommunistiska Arbetarpartiet har däremot bland annat förbjudits att delta i val men är inte förbjudet som sådant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.