Vi har sparat kapitalismen och tillväxten längre än vi behöver

INRIKES Hushållen har tappat tron på både sin egen och Sveriges ekonomi. Det är oron för vad som ska hända med priser på mat och energi i skuggan av kriget som ligger bakom menar KI.

Ylva Hedén Westerdahl, konjunkturchef på Konjunkturinstitutet KI, säger till DN att företagen nu varnar för att försäljningspriserna kommer att stiga. Hon tror att människor kommer att fortsätta spara om de kan, men inte lika mycket som under pandemin. Människor har nämligen ”sparat mer än de behöver” menar hon, och nu får det väl helst vara nog.

Med krig, sanktioner och pandemi bromsar tillväxttakten in till 3,3 procent i år och till 2,1 procent 2023. Den tillväxt som finns (för notera att det alltså finns tillväxt, det går bara inte fort nog för kapitalet) hålls uppe av att 200 000 ukrainska flyktingar förväntas ankomma och konsumera, och av de ökade försvarsutgifterna. Så det går fint att profitera på kriget, men inte tillräckligt fint.

Det blir alltså inte särskilt lätt för vanliga människor framöver, när de ska betala för krisen. Möjligtvis kan de få lite bidrag för att kunna och våga konsumera under dyrtiderna och hålla kapitalismen under armarna, men då kan det driva på inflationen, så att deras pengar blir mindre värda = mindre konsumtion. Eller så får de inga pengar, och då konsumerar de inte heller, och hjulen snurrar långsammare. Räntan måste i vilket fall höjas för att hålla emot inflationen. Hur man än vänder på saken blir det sämre tillväxt, allt blir dyrare, och de som betalar är folket.

De frågor som diskuteras av KI handlar inte om ifall människor har råd att tillgodose sina rimliga behov eller ej, om de klarar av sina liv eller sjunker ner i fattigdom. Det handlar istället om hur kapitalismen bäst ska överleva den innevarande konfliktperioden.

Det är tydligt att vi har sparat kapitalismen och tillväxten längre än vi behöver, och nu får det väl helst vara nog.

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.