Assange nästan klar för utvisning till USA

UTRIKES En brittisk domstol har tagit beslut om att godkänna utvisningen av WikiLeaks grundare Julian Assange till USA. Tidigare har man nekat att lämna ut honom på grund av hans hälsotillstånd. Ärendet ligger nu på den brittiska inrikesministerns bord.

Julian Assange föddes i australiensiska Townsville och grundade år 2006 WikiLeaks, som har publicerat tusentals hemliga dokument som rör alltifrån utomrättsliga avrättningar i Kenya till US-amerikanska krigsbrott i Irak. För detta tvingades han 2010 att söka asyl på den ecuadorianska ambassaden i London, där han bodde i sju år.

Under sin tid på ambassaden blev han också ecuadoriansk medborgare men när styret i landet förändrades kastades han slutligen ut från ambassaden 2019, då man bjöd in brittisk polis att hämta Assange. Detta skedde efter att WikiLeaks rapporterat om en korruptionsutredning mot Ecuadors president.

Sedan dess har Assange varit inspärrad i det brittiska fängelset Belmarsh, som ligger i närheten av London. Här inväntar han nu den brittiska inrikesministerns beslut om utlämning. Tas detta beslut, kan Assange i sin tur överklaga.

Flera gånger har utomstående rapporterat om att han utöver sina fysiska besvär också visat upp tecken på psykologisk tortyr.

Assange har också varit anklagad för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige. Förundersökningen om detta är dock nedlagd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.