Det smutsiga kriget

KRÖNIKA Krig är något smutsigt. Inte bara på slagfältet men också i nyhetsspridning, och särskilt spridningen av falska nyheter och propaganda. I ett krig är sanningen det första offret sägs det. Kriget blir så smutsigt eftersom monopolen får möjlighet att plåga och utsuga människor, antingen genom att döda dem i strid och genom bombningar, eller genom att skada dem i vardagen.

Stigande livsmedelspriser? Då är det kriget man skyller på. Stigande priser på gödningsmedel, elektricitet, uppvärmning, transporter, hyra? Högre bankränta? Återigen skyller man på kriget.

Då får man en tanke. Om det är kriget vi ska skylla prisökningarna på, varför sjönk inte priserna på varorna under de år som vi levde utan militärt krig?  Varför ökade inte löner och pensioner så länge vi hade fred? Varför gav inte den så kallade sunda konkurrensen bättre förutsättningar för människors liv? Ja, varför finns det ens hunger och sjukdom i fredstid?

Det smutsiga kriget mobiliserar alla medier för att ge ett alibi för den kapitalistiska virvelvinden som inte bara vill behålla vinstnivåerna som de är, utan vill öka dem ännu mer. Oberoende av vem som vinner militärt i det krig som nu pågår i Ukraina är förlorarna hela världens folk.

Människor i länder som kanske inte blir utsatta för bomberna, men som blir utsatta för kapitalistiskt barbari är också förlorare. Under kapitalismen erbjuder både kriget och freden möjligheter för borgarklassen att fortsätta utnyttja och vilseleda folket, fastän på olika sätt. Folket accepterar det och tolererar det för tillfället. Under många år av borgerligt styre har systemet omvandlat människor till lydiga och disciplinerade kuggar i det rådande systemet.

Men kriget ger också en möjlighet för världens folk att fundera vilka de som vinner på kriget är. Ska vi vara deras bundsförvanter? Ska vi delta i deras smutsiga krig? Nej, vårt krig är klasskriget, det enda kriget som arbetarklassen kan delta i för att det leder till den slutliga segern i kampen för en bättre värld.

Panos Alepliotis

En tanke på “Det smutsiga kriget

 1. Kriget i Ukraina är förfärligt. Det som gör det ännu mer förfärligt är när nyhetsrubriker på den amerikanska tankesmedjan Hoover Institution, väl etablerad och finansiellt stark, en dag i förväg, på sin sida har rubrik som: ”Plane Crash Pressure on West Over Ukraine”, med undertexten: ”The immediate hours after the crash of Malaysia Airlines Flight 17 brought far more questions than answers”. Datumet för publiseringen är 16.juli 2014

  Första gången som jag öppnar sidan till rubriken visas en bild av Obama. Den bilden är från hans presskonferens i Delaware samma dag som han kom dit den aktuella dagen för krashen.

  Men eftersom artikeln på Hoover inst. är daterad 16.7.’14 så är det en slags nyhet ”före sin tid” eftersom datum för krashen är den 17:e.
  Dum nog att inte ta ”screenshot” av texten under bilden på Obama fick jag erfara, eftersom när jag gick in på sidan igen ngn dag senare, så var den texten borta.

  Låter otroligt och helt ofattbart, men efter att ha läst ”CIA as organized crime” av den amerikanska reportern, så är detta inte alls någon nyhet. Ett kapitel i boken handlar om CIA i Ukraina. Frågan är hur många ”flygplans-teman” som CIA kört genom åren.
  Boken rekommenderas starkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.