Greenwashing på hög nivå

KLIMAT Hur kan det komma sig att vi inte får bukt med utsläppen av koldioxid, när vartenda företag säger sig vara miljömedvetet och påstår att de minskar sina utsläpp?

The Guardian visade nyligen hur exempelvis H&M och Nike räknar fram en utsläppsminskning, fastän deras faktiska utsläpp ökar. Det är nämligen så att utsläppen beräknas i relation till totala intäkter. När produktionen blir mer effektiv och profiten större, så minskar utsläppen i jämförelse med profiten. Företagen kan såklart också öka både produktion och profit, och javisst, då kan man öka utsläppen – men om utsläppen inte ökar lika mycket som produktionen och profiten, ja, då har de ju relativt sett minskat. Läs det gärna en gång till, för kapitalistisk miljömoral kan tyckas totalt ologisk för vanligt folk.

Efter att man gjort dessa beräkningar berömmer man sig själv i rapporter till den frivilliga sammanslutningen Carbon Disclosure Project (CDP) som företagen är anslutna till.

Det går också bra att rapportera lite som man vill. Omfattningen för utsläpp kan rapporteras på tre nivåer: som Nivå 1 – företagets direkta utsläpp från förbränning av fossila bränslen, som Nivå 2 – utsläppen från inköpt energi och som Nivå 3 – utsläpp på andra ställen i värdekedjan, exempelvis den andel som anställda tjänstemän som flyger hit och dit i världen ger upphov till. Långt ifrån alla företag rapporterar Nivå 3 ordentligt eller överhuvudtaget…

Beräkningarna lär dock inte rädda oss från klimatkatastrofen, eftersom det är fullständigt likgiltigt hur man räknar och rapporterar så länge som utsläppen ökar. Kapitalismen visar återigen sitt totala förakt för våra liv och vår planet. Vi kräver pappren på bordet och absoluta tal, ställ företagens utsläpps-räknenissar mot väggen!

Marina Weilguni

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.