Natos senare historia – ”Krig mot terror” och fortsatt expansion

TEORI & HISTORIA Ett svenskt medlemskap i Nato rycker allt närmare. För att förstå kommunisternas motstånd mot ett medlemskap är det viktigt att förstå vad Nato är. Därför återpublicerar Riktpunkt i form av en artikelserie en text som tidigare skrivits av SKP Uppsala.

Artikel 5 i Natofördraget säger att en attack mot ett Natoland betraktas som en attack på alla medlemsländer. När U.S.A.s paramilitärer från Al Qaeda flög in flygplanen i World Trade Center 2011 beslutade Nato att det var en attack som föll under artikel 5 och att samtliga medlemsländer därmed automatiskt blivit indragna i krig. Natos bidrag till U.S.A.s imperialistiska krig var betydelsefullt och skedde på flera nivåer, av vilka inrättandet och befälet över de så kallade ISAF-styrkorna var det viktigaste bidraget. ISAF (International Security Assistance Force) bestod av som mest 130 000 legosoldater från totalt 42 länder.

Förutom Natos medlemsländer skickade även andra länder, som till exempel Sverige, legosoldater till Afghanistan under befäl av Nato med förhoppningen att även de svenska kapitalisterna skulle få vara med och dela på kakan. Resultatet av kriget för folket i Afghanistan var efter kriget 450 000 döda och cirka 5 miljoner människor på flykt. Resultatet för Natos kapitalister? Även om det är för tidigt för att dra slutsatser om den geopolitiska förändring som skett efter Natos ockupation av Afghanistan kan vi konstatera det självklara. Kapitalisterna i Natoländerna har berikat sig på sina egna befolkningars och på afghanernas bekostnad.

Kriget mot Irak

Kapitalisterna i väst, med vapentillverkarna i spetsen, fick blodad tand av att se hur enkelt de kunde lura folket i väst och genomföra deras smutsiga krig. Nästa stora krig på tur var Irak 2003. Nu fanns det ingen attack att skylla på men en påhittad historia om att Irak hade massförstörelsevapen som de ämnade avfyra mot väst inom en snar framtid räckte.

Återigen bombarderas nationernas befolkning med propaganda för kriget. När rätt klimat hade odlats av media i väst fälldes så de första bomberna över Irak och resten är historia. Eftersom ingen attack mot något Natoland skett, kunde inte kapitalisterna åkalla artikel 5 som de hade gjort i fallet med Afghanistan. Nato bistod dock ockupationsstyrkorna från Natolandet Polen med logistik. Resultatet för folket i Irak var 500 000 döda och 1.9 miljoner människor på flykt och för kapitalisterna återigen en betydligt fetare plånbok.

Förutom att jaga pirater utanför Somalias kust hann Nato under perioden 1999-2009 även med att fortsätta att expandera genom att ansluta 12 forna socialistiska stater till sig. Fram tills idag ingår alltså 28 länder i Nato.

SKP Uppsala

Läs mer om Natos tidiga historia här och här. Läs mer om Natos senare historia här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.