Kommunisternas 1 maj-uttalande

PARTIET Arbetarklassens högtidsdag närmar sig och för första gången efter pandemin samlar kommunisterna till manifestationer på gatorna. Under parollen ”Mot prishöjningar och krig – för fred och socialism” samlas man på en rad orter. Nedan följer också Sveriges Kommunistiska Partis uttalande inför 1 maj, som Riktpunkt publicerar i sin helhet. Läs också mer om vad kommunisterna gör under dagen här.

Mot prishöjningar och krig…

När kapitalismen krisar är det vanliga människor som får betala. För folkets faktiska behov finns det nästan aldrig pengar men när det är dags att betala för krigsäventyr är kassorna helt fulla. Så är det och så har det alltid varit under kapitalismen.

Sanningen är den att det inte är lönsamt att investera i bibliotek, i skolor, i sjukvård eller i vår välfärd. Det kostar mer än vad det smakar och under kapitalismen är det pengarna som räknas.

Våra bibliotek är färre än de har varit på decennier. Våra skolor är underfinansierade och eleverna får mindre av vad de har rätt till och behov av. Sjukhusen är överfulla och personalen går på knäna. Larmrapport efter larmrapport når oss från sjukhusen och massuppsägningarna avlöser varandra.

Vårt boende, som borde vara en social rättighet, har de gjort till en vara och de tvingar oss att betala allt mer för våra grundläggande behov. Vare sig det rör sig om hyresrätter eller bostadsrätter så krävs det av oss att vi ska betala allt vad vi har.

När vi numera ska handla vår mat och köpa vår bensin möts vi av allt högre priser. Både el- och bensinpriserna är högre än de någonsin har varit och hela bördan för detta läggs över på det arbetande folket. Det är vi som får betala priserna och det är vi som tvingas lägga mer och mer av våra pengar på vad som borde vara självklarheter.

Krigen vi ser runt om i världen kommer från samma källa – från storföretagens och kapitalisternas strävan efter profit. I konkurrensen med andra kastar de hela folk ner i krig, som i Ukraina eller Syrien. När folken gör uppror, som i Kazakstan, skickar man soldaterna på dem och återupprättar ordningen den hårda vägen.

Kapitalismen har gett vad den kan ge. Den bjuder bara på fattigdom, krig och död. Det behövs något annat, det behövs en ny, socialistisk värld!

…för fred och socialism!

Den enda riktiga lösningen på de problem som vi står inför finns utanför kapitalismen, den finns i ett helt nytt ekonomiskt och politiskt system. Den enda lösningen finns i socialismen, i arbetarmakten.

Med en planerad ekonomi där vinstintressen inte är drivande och där kapitalister inte kan pressa upp priserna, finns möjligheten att ordna en värld som utgår från människans behov. När arbetarna och de vanliga människorna har makten finns möjligheten att ordna världen utifrån deras intressen och behov. Ingen hänsyn kommer att behöva tas till lönsamhet eller profit.

När profiten är borta, finns det heller ingen grund för krigen, för uppdelningen av världen mellan de starkaste makterna. Ingen kan tjäna pengar på en annan människas död. Ingen kan tjäna pengar på att producera vapen eller på krigsindustrin. Kapitalismens omänsklighet kommer äntligen att vara ett minne blott och freden blir möjlig.

De konstanta prisökningarna, på allt ifrån kaffe till bensin, kommer det inte finnas någon grund för, eftersom produktionen kommer att riktas in efter behov och inte efter profit. Det finns ingen som kan tjäna pengar på att pressa upp priserna.

Den miljökatastrof vi står inför kommer vi att kunna hantera. I en värld där man hela tiden söker det mest lönsamma alternativet kan man inte ta hänsyn till miljön, men i en värld där människan kommer först, kommer också miljön först.

Kom med oss i kampen för socialismen – för en annan och mänsklig värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.