Ryska armén belägrar Azovstal – Ukrainas sista utpost i Mariupol

UTRIKES I ett uttalande säger den ryska försvarsministern att uppemot 1 500 ukrainska soldater vid stålverket Azovstal har gett upp. Det återstår emellertid omkring 2 000 soldater, som ännu inte gett upp. Från Putin själv kommer ordern att dessa inte ska stormas, utan de ska belägras. Detta rapporterar den turkiska tidningen Sol Haber.

I den långdragna striden om Mariupol i östra Ukraina har civilbefolkningen fått utstå mycket. Här har striderna mellan den ökända Azovbataljonen och den ryska arméns styrkor fått hundratusentals att fly och försatt den kvarvarande befolkningen i en väldigt svår situation. Av hela staden är nu endast stålverket Azovstal i ukrainska händer. Här har några tusen soldater och civila barrikaderat sig.

Istället för att storma stålverket har nu istället den ryska presidenten själv beordrat den ryska armén att belägra dem. Belägringen ska vara så hård att ”inte ens en endaste fluga” kommer igenom.

Om Ukraina förlorar stålverket, vilket verkar troligt, så betyder det att den sista motståndsfickan i området är borta och att Ryssland kontrollerar hela sträckan längs med Azovska havet, mellan Krim och Donetsk. Därmed är också en landväg upprättad mellan Ryssland och Krim.

Ukrainas mest förorenade stad

Historien om Azovstal sträcker sig mycket längre tillbaka än till den ryska invasionen. Stålverket grundades på 30-talet och har sedan dess varit verksamt. Det var inte det första stålverket i staden, som tidigt blev ett industricentra. Det är den största industristaden i Donetsk och utöver stålindustrin tillverkas även maskiner. Hamnen är landets näst största, efter Odessa.

Dett har fått till följd att staden är en av landets mest förorenade städer. I en artikel från National Geographic framkommer att landets miljöskyddslagar knappt uppdaterats sedan kontrarevolutionen och att de få regleringar som finns knappast efterlevs. Miljökämpar menar att de ukrainska oligarkerna är ett stort problem – för dem kostar naturligtvis miljöskydd. 

Situationen ledde till omfattande protester under 2018 och 2019, men det är oklart om det ledde till någon större förändring.

Azovstal ägs av Ukrainas rikaste man, Rinat Achmetov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.