Skogen eldas upp för ”grön” energi

KLIMAT Gröna lösningar inom kapitalismen är oftast ett spel för galleriet ‒ och galleriet det är vi, de lurade vanliga människorna. Nu senast visar det sig att EU:s industri för energiprodukter, exempelvis biomassa och pellets, har gjort ett stort nummer av att använda skräp från skogsavverkning till sina produkter, alltså flis och småkvistar som blir kvar efter att träden fällts. Men istället använder man hela stockar.

En rapport med omfattande bildmaterial visar att man i hela Europa i stor omfattning använder hela trädstammar i tillverkningen. Det är nämligen så att EUs och även Sveriges politiker anser att trädbränning skapar ”grön energi” på den ohållbara grunden att det ju är biologiskt bränsle till skillnad från det fossila. Samma industrier som använder sig av hela stockar gör alltså också sitt bästa för att framställa eldningen av trä som miljövänlig. Nu accelereras dessutom situationen och trycket på Europas skogar eftersom det propageras starkt för att stoppa import av fossila bränslen från Ryssland. Även massaindustrin i Sverige använder sig av så kallade restprodukter (som i själva verket är en mycket större del av det avverkade träet än de 20 % som går till virke), och släpper ut stora mängder koldioxid utan att behöva stå till svars för detta.

Suget efter den ”gröna” profiten ökar alltså på växthuseffekten och drabbar biologisk mångfald, och är dessutom till skada för rennäringen, skogens sociala värden och rekreationsvärden.

En tanke på “Skogen eldas upp för ”grön” energi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.