Solidaritet!

Här kommer ett personligt och politiskt reportage av en kamrat från Riktpunkt på plats vid de stora demonstrationerna i Thessaloniki. All solidaritet till våra grekiska kamrater!

UTRIKES Det var en vacker, solig dag med 20 grader varmt den 6 april. Trots att det var i norra Grekland som brukar vara lite kallare, och fast det hade regnat hela dagen innan. Det var dagen för en nationell strejk. Hela förra veckan kom meddelanden. ”Vi strejkar mot prisökningar, mot Greklands inblandning i det imperialistiska kriget. Vi kräver högre löner, bort med momsen på basvarorna. Nej till NATO. Nej till Greklands deltagande i NATO:s planering”.

Jag var där kl. 11 i Thessalonikis centrum. Det var det största arbetarmöte jag varit med om under de senaste två åren jag bott i stan. Många som deltog i strejken och torgmötet var med på en aktion för första gången, berättade en kamrat. Många nya ansikten, sa min son till mig. Högtalarna spelade militant musik som är förknippad med arbetarrörelsen, mest Mikis Theodorakis. Talarna var förtroendevalda byggare, järnvägsarbetare och en representant för studerande till dataingenjörer. Deras institution slås ihop med en annan och de blir tvungna att flytta 10 mil för att fortsätta sina studier. Marschen genom staden började. Vi ropade högt mot prisökningarna, mot NATO, mot Greklands inblandning i kriget. Stannade utanför USA:s ambassad och ropade ”Folkmördare”, stannade utanför Arbetsgivarnas kontor och ropade ” Vi kan leva utan arbetsgivare”.

NATO go home!

Vi stannade vid hamnen där fartyg som fraktar krigsmaterial lastas av, och lasten sedan transporteras vidare till Bulgarien och Rumänien. Några av oss lyckades slingra sig förbi poliserna och skrev med röd färg” NATO go home” på militära fordon. Då slog polisen till och kastade kemiska bomber på oss och arresterade 11 kamrater. Några av dem slogs ner. En blev ganska alvarligt skadad. Bland dem som arresterades var två som sitter i KKE: s centralkommitté, en reporter från KKE: s tidning och några fackföreningsmän. 

Vi stannade kvar och krävde att de skulle släppas fria, men utan resultat. Några hundra kamrater stannade kvar för att bevaka händelsen och vi övriga fortsatte marschen till den ökända ministeriet för Norra Grekland. Vi fick reda på att de arresterade hade förts till polisens högkvarter. Den skadade satt i rullstol och var bunden med handklovar. Polisen vägrade släppa dem. Snabbt togs beslut om ett nytt möte utanför polisens högkvarter kl.18.30.

Det var många av oss som samlades och protesterade utanför att kamraterna ska släppas fria. Advokater i vår rörelse protesterade, ville försäkra sig om att de arresterade mådde bra och menade att det inte fanns någon orsak att hålla dem kvar.

Släpp de fängslade!

Polisens ledning avfärdade alla protester. Klart att de hade öppen linje till regeringen i Aten som ville visa att de har kontroll, och visa sin makt och beslutsamhet. Snart kom nyheten: nytt protestmöte i Aten kl. 20.00 utanför inrikesministeriet. Riksdagsledamöter från KKE protesterade hos ministern och krävde att de arresterade skulle friges.  Den skadade kamraten fick läkarhjälp kl. 21.00. Först kl.24.00 blev det känt att kamraterna ska ställas inför åklagaren kl.10.00 dagen efter.  

PAME, KKE:s militanta fackföreningsfront säger i sitt uttalande: ”Natoregeringens terrorism kommer inte att gå hem!! Alla utanför domstolen imorgon.  Regeringens oförskämda handlingar som å ena sidan skyddar Natomördarna och å andra slår mot strejkande och binder skadade med handbojor på sjukhuset, kommer inte att gå obesvarad. Vi accepterar inte att våra kolleger dras inför rätta eftersom de vägrade att välja banditläger. Vi kräver att alla falska anklagelser läggs ner, att de gripna släpps.”

Den skadade släpptes efter behandling, han fick sys i huvudet och ska ställas inför rätten om några månader. Han anklagas för motstånd mot polisen och förstörelse av privat egendom. Ytterligare två släpptes fria.

Torsdagen den 7 april kl. 10 var vi några hundra kamrater som samlades utanför domstolen. Vi protesterade och ville att de fängslade skulle släppas. Kl. 14.00 släpptes alla kamrater och vi jublade. De kommer att ställas inför rätta med samma anklagelser den 15 juni. Kampen kräver uppoffringar. Deras första uttalande var ”att kampen fortsätter”.

Ja, det var en solig vacker dag fylld med klasskamp och solidaritet.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.