Turkisk offensiv i norra Irak

UTRIKES Turkiet genomför just nu en ny militär offensiv i norra Irak. Enligt egna rapporter ska ”ett stort antal terrorister” vara ”neutraliserade”. Offensiven genomförs med stöd av den kurdiska regeringen i norra Irak, rapporterar den kommunistiska tidningen Zeitung der Arbeit.

Efter bombardemang i ett flertal regioner i norra Irak har turkiska styrkor gått in i landet för vad man kallar en anti-terror-operation. Från turkisk sida rapporteras om segrar och om 19 döda kurdiska rebeller. Från kurdiskt håll menar man istället att man lyckats slå tillbaka det turkiska angreppet, med följden att 28 turkiska soldater ska ha mist livet. 

Det är inte första gången som turkiska soldater gått in i Irak på det här sättet, men det som dock är nytt är att man nu bemödade sig om stöd från den kurdiska regeringen i norra Irak. Några dagar innan angreppet träffade den turkiska presidenten Erdogan ledaren för den autonoma regionen i norra Irak, Masrour Barzani. Erdogan menade att angreppet skett i samarbete med landets ”vänner och allierade”.

Samarbete betyder i detta fall också att den kurdiska regeringen i norra Irak även skickat sina egna specialtrupper för att delta i angreppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.