Vem vinner när EU slutar köpa gas av Ryssland?

UTRIKES Europeiska Kommissionen och Vita Huset har tillsammans kommit överens om att avsluta det europeiska beroendet av rysk gas. Men vad betyder det egentligen i praktiken?

Europa har länge varit beroende av rysk gas. Förra året stod Ryssland för nästan hälften av all den gas som de europeiska länderna importerade. Nu ska detta brytas och det ska göras med US-amerikansk gas. Detta tillkännager såväl den Europeiska kommissionen som Vita Huset. I en intervju säger också USA:s president Joe Biden också att ”Putin har använt gastillgångarna för att tvinga och manipulera sina grannar” och att ”[h]an använt vinsterna för att finansiera sin krigsapparat”.

I praktiken betyder det att den europeiska marknaden i högre utsträckning ställs om och riktas västerut, istället för österut. Det innebär i första hand en vinst för de US-amerikanska gasmonopolen, såsom Cheniere. För dessa är i första hand intresserade av att stärka sin egen position på den globala marknaden och då utgör situationer som denna en möjlighet att göra detta.

Men har Joe Biden rätt?

Naturligtvis har han det.

Det vore minst sagt underligt om de ryska gasmonopolens vinster inte användes för att finansiera krigsapparaten. På samma sätt används också vinsterna från de US-amerikanska gasmonopolen.

Men är det värre när Ryssland gör det än när USA gör det?

För den som blir skjuten eller bombad är det hugget som stucket om kulorna eller bomberna kommer från USA eller Ryssland. I Ukraina faller det ryska bomber och i Somalia faller US-amerikanska. I Georgien och Syrien slogs ryska soldater. I Irak och Afghanistan slogs US-amerikanska. Det ena är inte värre än det andra, utan helt enkelt uttryck för den imperialistiska värld vi lever i, där militär används för att säkra marknadsandelar, transportrutter eller råvaror.

Samma sak gäller för manipulationen. Visst vill Ryssland manipulera sina grannar, de söker ju sitt eget herravälde och sin egen inflytandesfär. Man gör på samma sätt som USA – man stödjer diktatorer, man slår ner kämpande arbetare, man avsätter någon här eller håller kvar någon där. Så fungerar det överallt och den ena sidan är inte värre än en annan.

När herrarna slåss, så gör de det utifrån sina egna intressen och allt som kommer ur deras mun syftar till att skapa illusioner. 

Om nu de europeiska länderna kommer sluta köpa gas av Ryssland, så vinner de US-amerikanska monopolen och den US-amerikanska armén – för pengarna kommer att gå dit istället. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.