Sydossetien tar steg för att ansluta till Ryssland

UTRIKES Den georgiska delrepubliken Sydossetien vill ta steg för att ansluta sig till Ryssland, skriver den ryska nyhetsbyrån TASS. En folkomröstning om det hela kan hållas redan i maj eller juni, meddelar de sydossetiska myndigheterna.

Den 10 april äger presidentval rum i utbrytarrepubliken i norra Georgien. Sammanlagt fem kandidater ställer upp efter att de godkänts av myndigheterna medan 12 kandidater inte tilläts delta. Bland de som inte tilläts ställa upp är det sydossetiska kommunistpartiets kandidat, trots att partiet finns representerat i det sydossetiska parlamentet.

Enligt en representant för Sydossetiens regering kommer processen att ansluta regionen till Ryssland att komma igång efter valet. Från Rysslands sida beskrivs anslutningen av Sydossetien till Ryssland som en dröm många sydossetier har. Från georgiskt håll har tilltaget kritiserats starkt och så länge området ockuperas av Ryssland är det oacceptabelt att diskutera en omröstning, säger den georgiska utrikesministern.

Sedan kriget mellan Georgien och Ryssland 2008 har Sydossetien och Abkhazien i praktiken hamnat under rysk kontroll. Redan 2006 hölls en omröstning om huruvida Sydossetien skulle bli självständigt. I omröstningen röstade 99.8 procent för självständigheten medan endast 60 röster angavs för att vara kvar i Georgien. 

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur även den ukrainska utbrytarrepubliken Lugansk vill rösta om regionens anslutning till Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.