Avskogningen ökade drastiskt under 2021

KLIMAT Avskogningen ökade under 2021 och skogarna på norra halvklotet minskade drastiskt i yta, rapporterar Supermiljöbloggen.

Det är de stora skogsbränderna i Sibirien som är orsaken, enligt Global Forest Watch. Det har under lång tid varit regnskogarna som minskat mest, eftersom man där avverkat skog och omvandlat stora arealer till betesmark och odlingar. Det har inte förändrats, men det blir snabbt sämre i de nordliga skogarna. I Ryssland, som uppvisar den största siffran sedan 2001, försvann totalt 65 000 kvadratkilometer. Även Kanada och Alaska drabbades av stora skogsbränder, torka och andra klimatrelaterade problem.

I tropikerna var avskogningen 110 000 kvadratkilometer under 2021 – det motsvarar mer än en fjärdedel av Sveriges storlek. Brasilien toppar avskogningslistan och förvandlar enorma mängder regnskog till jordbruks- och betesmark.

2,5 miljarder ton koldioxid släpptes ut i atmosfären på grund av trädförlusten , och det motsvarar Indiens totala årliga utsläpp, skriver Global Forest Watch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.