Nato uppmuntrar Sverige och Finland att söka medlemskap

INRIKES Genom att ta fram ett snabbspår för Finland och Sveriges medlemskap i Nato vill man uppmuntra de båda länderna att söka medlemskap. Framför allt vill man minska tidsfönstret från den första ansökan tills dess en inbjudan kommer från organisationen.

När Sverige och Finland väl ansöker om medlemskap behöver alla medlemsländers parlament godkänna ansökan och besluta om en formell inbjudan till organisationen. Det är detta som kan dra ut på tiden. Nu vill man dock skynda på den processen.

Tanken är att de större och kraftigare länderna i Nato med kraft snabbt ska ge sitt godkännande till de båda nordiska ländernas ansökan, för att på så sätt ge en tydlig fingervisning om hur beslutsgången kommer att bli.

På detta sätt försöker man uppmuntra både Sverige och Finland att ansöka om medlemskap.

Sveriges Kommunistiska Parti har tidigare fördömt den process som nu pågår och som förmodligen kommer att leda till ett medlemskap. Partiets ordförande har bland annat skrivit följande:

Ett svenskt medlemskap skulle alltså betyda en ökad insats av svenska soldater och vapen i den svenska borgarklassens kamp mot sin konkurrenter och för de gemensamma intressena hos det imperialistiska NATO-EU-USA-blocket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.