Nya sanktioner mot Ryssland

UTRIKES Idag lägger EU-kommissionen lägger fram ytterligare ett sanktionspaket mot Ryssland, meddelade kommisssionens ordförande von der Leyen.

Sanktionspaketet måste nu godkännas av de 27 medlemsländerna, vars företrädare kommer att träffas under dagen. Innebörden av sanktionerna är att Europa helt och hållet ska sluta importera rysk olja, efter en halvårslång period av utfasning, och senare i år ska även bensin stoppas. Några ryska storbanker ska dessutom stängas av från det globala betalnätverket Swift.  Och tre ryska mediebolag ska inte längre ska få distribuera sitt material inom EU.

Vad innebär det här, förutom att det europeiska folket måste matas med rätt sorts propaganda? Ja, först och främst kommer naturligtvis olje- och bensinpriser att skjuta i höjden ytterligare, vilket kommer att drabba de arbetande människorna i Europa hårt. Dessutom ritas energikartan om, och främst länder i Afrika ses som nya exportörer av ett Europa i behov av energi. Det passar den europeiska imperialismen perfekt – dessa länder är råvaruexportörer, ofta utan någon större tillverkningsindustri i landet, med en fattig befolkning som arbetar billigt. 

Och när den nya oljan, gasen och bensinen börjar strömma in, kommer vi att få billigare priser i Sverige och Europa då? Knappast. Imperialismen har ju hittat två perfekta kassakor: de utsugna afrikanska producerande arbetarna och de tvångskonsumerande europeiska…. Vi kan förvänta oss en retorik om miljövänlighet, minskat oljeberoende och annat mer – givetvis utan förbättrad och billigare kollektivtrafik och utan att företagen använder järnvägstransporter istället för lastbilar.

Inom kapitalismen är det såhär: ju mer allt förändras, ju mer är det samma sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.