Brasiliens Atlantskog hotad

KLIMAT Vi är vana vid att höra skrämmande siffror om avskogningen av Amazonas regnskog – men i Brasilien finns det också andra stora skogsområden som drabbats, exempelvis det som kallas Atlantskogen.

Detta är en enorm skogsregion som följer Atlantkusten och täcker områden i östa Brasilien, men även går in i Paraguay och Argentina. På de 500 år som gått sedan de portuguisiska kolonisatörerna kom har över 85 % av det ursprungliga området avskogats, och takten ökar i rasande fart. Förra året ökade den med 66 procent jämfört med föregående år, enligt organisationen SOS Mata Atlantica.

En skogsareal motsvarande ungefär 20 000 fotbollsplaner försvann från Atlantskogen mellan november 2020 och oktober 2021, vilket ledde till att 10,3 miljoner ton koldioxid släppts ut i atmosfären.

Sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till makten 2019 har Amazonas regnskog utsatts för en exploderande avskogning (vilket alltså uppenbarligen också gäller andra områden), eftersom han har satt miljöskyddet på undantag för att främja jordbruksindustrin. Kontrollmekanismer som fanns för att hindra skövlingen har nedmonterats steg för steg och Bolsonaro har också hotat med att riva upp urfolkens rättigheter till mark, vilket är ett av de bästa skydden mot avskogningen. Det har ännu inte skett, men han har tillåtit gruvdrift på deras land, uppbackad av starka ekonomiska intressen.  

Både Atlantskogen och Amazonas är viktiga för att suga upp koldioxid, och när skogen ersätts av jordbruksmark och industrianläggningar skyndas klimatförändringarna på, förutom att ursprungsbefolkningens kulturella värden hotas och olika djur- och växt arter försvinner för alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.