Det blinda våldet i USA

KRÖNIKA  Gång på gång hör och läser vi om mord på människor i USA i onödan, utan orsak. Gärningsmännen är exempelvis en granne, en bekant, en skolkamrat, personer som bor alldeles bredvid oss som vi aldrig har haft misstankar om.

Några av dem hade redan laddat upp artiklar om vapen, om sitt hat mot rasminoriteter, om sin kärlek till Breivik och om fascismen på sina personliga sidor. Några hade varit kända för polisen genom sitt aggressiva beteende mot sina grannar eller sina klasskamrater. Vissa hade dock inte visat något kriminellt beteende. 

De uppenbarar sig alla i skolor, på stormarknader eller dansställen, beväpnade med krigsvapen och de skjuter urskillningslöst, dödar oskyldiga, människor som inte har gjort nåt mot dem, människor som kunde vara vårt barn, vår förälder, vår vän, vår granne.

Vad är det som händer? Beror det bara på friheten att köpa vapen fritt i USA? Är orsaken att det finns nära 396 miljoner vapen, som statistiken säger, i amerikanernas händer – vilket är mer än hela befolkningen i USA. Men vad är det som gör att människor i USA vill lösa sina meningsskiljaktigheter med vapen? Att de vill döda dem de anser vara fiender och motståndare?

”Människan är dock varken född god eller ond, givmild eller egoistisk, utan formas av sin omvärld. Vår utgångspunkt är den historiska och dialektiska materialismen; människans samhälleliga vara bestämmer hennes medvetande”, står det i SKP:s partiprogram.

Ett samhälle där människan inte kan andas

Amerikanerna i USA är det folk som mest av alla lever i ett fientligt, imperialistiskt samhälle, där presidenten tillsammans med sina ministrar jublar på nätet över avrättningen av bin Ladin. Där en minister säger att det var värt att 500 000 barns liv gick till spillo för att erövra länder genom amerikanernas och Natos krig. Ett samhälle där människan inte kan andas.

Det är nästan två år sedan mordet på afroamerikanen George Floyd i Minneapolis, USA, efter att hans mördare i polisuniform, Derek Sovin, genomförde sin dödliga arrestering. ”I can’t breathe” (”Jag kan inte andas”), var hans sista fras som blev en slogan runt om i världen, och användes som paroll för tusentals protestmarscher runt om i världen mot polisbrutalitet och systemisk rasism.

De krav som folket ställer förblir levande och aktuella, eftersom trots de grandiosa uttalandena före valet  i USA, men också i resten av världen, i bästa fall genomfördes halvdana åtgärder som hanterar situationen och maskerar de främsta orsakerna som leder till våld och rasism. Under de två år som gått sedan mordet på George Floyd fortsätter polisbrutaliteten i USA, med upprörande händelser som ständigt kommer fram i ljuset, med stora likheter som irriterar och bekräftar att det inte är ”oavsiktliga incidenter”.

Det är vad människor som bor i USA ser och hör. Med dessa principer för våldsam kapitalism runtomkring sig växer de och utbildas. Alla som stör mig, alla som inte lyssnar på mig, alla som har en motsatt åsikt, ser ut på ett annat sätt, alla som inte böjer sig för mig är mina fiender, de måste dö. Och det är exakt samma sätt att förhålla sig som USA:s och Natos militärmaskin och de monopol den försvarar visar upp. 

Utöver det personliga ansvaret är det ingen överdrift att påstå att det är kapitalismen, det är imperialismen som förstör människornas psyke och omvandlar dem till mördare och kriminella. Det är ytterligare en orsak att kämpa för socialismen.

 

Panos Alepliotis

En tanke på “Det blinda våldet i USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.