Antibiotikaresistenta bakterier har upptäckts på Antarktis

KLIMAT Forskare har upptäckt extremt motståndskraftiga bakterier som klarar både antiobiotika och desinfektionsmedel. De finns i marken på Antarktis och har levt orörda där i årtusenden.

De här ”superresistenta” bakterierna är inte resultatet av överdriven antibiotikaanvändning, som är ett annat problem. När resistens utvecklas hos bakterier som förut kunde bekämpas med antibiotika, beror det på att man överanvänt botemedlet, så att det finns i alltför hög grad i vår miljö. Det gör att bakterierna lär sig klara av hotet, och därför återgår sjukdomar som vi vant oss att kunna bota till att vara dödliga. Det finns andra metoder för att behandla sådana sjukdomar och i ett samhälle med tillräckliga vård- och forskningsresurser kan man också hitta specifika, ”smala” antibiotika.

Bakterierna på Antarktis är däremot motståndskraftiga av sig själva, och har utvecklat sina egenskaper för att leva under riktigt tuffa förhållanden under isen och snön. Nu kommer de fram genom att barmarken ökar i snabb takt på grund av klimatförändringen.

Det betyder att de kan överföra sina speciella egenskaper till andra bakterier om de kommer i kontakt med dem, och skapa och sprida nya smittsamma sjukdomar. Vad de i övrigt kan dölja för hemligheter är inte heller bekant och oroar forskarvärlden. Vart vi än vänder oss ser vi alltså det varmare klimatets hot mot människan, samtidigt som effektiva åtgärder lyser med sin frånvaro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.