Oklahoma får en av USA:s hårdaste abortlagar

UTRIKES Den republikanska guvernören i Oklahoma skrev nyligen på en lag som innebär att delstaten får en av de hårdaste lagarna kring abort i hela landet. När lagen träder i kraft kommer abort mer eller mindre vara helt förbjudet.

Guvernören Kevin Stitt sade i ett uttalande efter att ha skrivit på lagförslaget att han hade lovat att skriva under varenda lagförslag i denna riktning som hamnade på hans skrivbord och han var ”stolt över att idag hålla det löftet.” 

Det löfte som Stitt kunde hålla betyder i korthet att abort förbjuds i hela delstaten, med några få undantag. Dessa är bland annat vid våldtäkt eller incest, samt vid medicinska nödlägen. Utöver dessa fall kommer det att vara olagligt att utföra en abort i Oklahoma. 

Ytterligare en aspekt av lagen är att den ger möjlighet för privatpersoner att stämma kliniker eller läkare som utför abort. Det ger i sin tur en möjlighet att komma runt den federala lagstiftningen som än så länge erkänner rätten till abort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.