Danskt kapital vill integrera sin militär i EU – ungkommunisterna säger nej

UTRIKES Den 1 juni kommer danskarna att rösta om huruvida de vill upprätthålla sina försvarsundantag gentemot EU eller om de fullt ut vill integreras i EU:s militära strukturer. Precis som i Sverige pressar bourgeoisien för integration i kölvattnet av den ryska invasionen av Ukraina.

Danmark har sammanlagt fyra undantag gentemot EU, varav ett rör just de militära strukturerna. I dagsläget deltar inte landet i EU:s militära strukturer – man varken finansierar dem eller har inflytande över dem. Det är om detta som landets befolkning ska rösta den 1 juni och frågan lyder: röstar du ja eller nej till att avskaffa försvarsundantaget? Som det ser ut nu, så leder ja-sidan med över 10 procentenheter.

Ett ja skulle innebära en ytterligare integrering av de danska militära strukturerna med EU:s och grunderna är desamma som i fallet med Sverige och Nato. Det handlar ytterst om skärpta motsättningar och en förmåga för de små länderna att försvara sina intressen.

Danmarks ungkommunister säger nej

I ett uttalande gör de danska ungkommunisterna i Danmarks Kommunistiske Ungdom tydligt att de förespråkar ett nej i frågan. Såhär skriver de själva:

Faktum är att den politik som förs i den danska, borgerliga demokratin, är borgerskapets politik i borgerskapets intressen. Som de vänder och vrider sig, så vänder och vrider sig också regeringen.

De fortsätter med vad ett nej skulle kunna innebära:

När vi i DKU säger att man bör rösta nej så är det med en insikt om att kampen mot dansk imperialism i så fall inte skulle vara färdig och vunnen. Det är blott ett slag i en lång kamp, blott ett steg på en lång väg mot imperialismens slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.