Maskinentreprenörerna förbereder kartell för att dämpa löneökningar

INRIKES Maskinförarnas löner ökar för mycket. Det tycker i alla fall företagen inom branschen som sett att lönerna ökat med en procent mer än kollektivavtalet medger. Därför vill nu branschorganisationen Maskinentreprenörerna att medlemsföretagen ska föra samtal för att stoppa löneökningarna.

De siffror som det faktiskt rör sig om är omkring en procent. I reda siffror betyder det omkring 360 kronor, rapporterar Byggnadsarbetaren. Det är dessa 360 kronor som nu branschorganisationen reagerar på och vill stoppa genom att medlemsföretagen ska snacka ihop sig och tillsammans bromsa löneutvecklingen.

Claes Arenander, som är förhandlingschef för Maskinentreprenörerna, pratar öppenhjärtat med Byggnadsarbetaren om hur han ser på saken. Kartellbildning är inget problem när det gäller att stoppa lönerna och till tidningen säger han:

– Höja lönen kommer man alltid ha en skyldighet att göra eftersom vi har centrala kollektivavtal där en höjning ingår. Men höjningar förutom det så kan man hypotetiskt tänka sig att komma överens om att ingen höjer.

Om lönerna går upp för maskinförarna riskerar det att bli vad Arenander kallar en ”löneökningskarusell” som han menar är skadlig för Sverige, vår konkurrenskraft och för samhällsekonomin.

Det betyder i klartext att arbetarna måste sänka sina löner – och dessa sänks i allra högsta grad med hjälp av både inflation och generella prishöjningar – för att företagen ska kunna konkurrera.

Uppoffringarna är alltid ensidiga och arbetarna förväntas offra sig för företagens konkurrenskraft och för samhällsekonomin, men företagen förväntas inte offra sig för att arbetarna ska kunna möta prishöjningar, räntehöjningar och inflation. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.