Stödjer Sveriges Fredsråd den ryska invasionen?

INRIKES Sveriges Fredsråd är en paraplyorganisation som samlar flera självständiga grupper, organisationer och tidningar. Sedan invasionen har organisationen varit snubblande nära att ta ställning för Ryssland, utan att faktiskt göra det. Efter 1 maj gjorde dock dess ordförande saken klar.

I flera artiklar som har publicerats sedan den ryska invasionen har Sveriges Fredsråd förklarat den ryska invasionen med att det egentligen är ”USA [som] startade konflikten” och hur Ryssland blev ”trakasserade från Östersjön till Svarta havet”. Med detta har man hela tiden velat förminska den ryska bourgeoisiens agerande och rationalisera invasionen av Ukraina.

Hållningen är principlös och frikopplar konflikten från kapitalismen och imperialismen. I den berättelse som Sveriges Fredsråd väver angriper det aggressiva Väst det beskedliga Öst, som egentligen bara ville leva i fred. Illusionerna haglar tätt och man bidrar knappast till en förståelse av hur konflikten har sina rötter i hur själva systemet fungerar, hur det oundvikligen tvingar fram konflikter.

Fram tills maj tog man dock inte öppet ställning för Ryssland, utan nöjde sig med ett urskuldande.

Från insinuationer till öppet erkännande

I ett inlägg på Facebook skriver Sveriges Fredsråds ordförande Agneta Norberg om att hon för första gången sedan 1973 inte deltog i Vänsterpartiets demonstrationståg på 1 maj. Anledningen? Deras hållning i Ukraina-frågan. Mot den finns visserligen mycket kritik att rikta, men Norbergs kritik kommer från ett annat håll.

Hon skriver i inlägget att hon ”hoppas att de ryska styrkorna stannar kvar och gör jobbet så att landet blir denazitierat och neutralt” och att hon stöder Rysslands kamp för att inte ”ha en lång gräns till ett nazistiskt land”.

Den ryska invasionen har därmed stöd i Sveriges Fredsråd, som inte längre förmår ta ställning för freden, utan i en uppgörelse mellan imperialisterna ställer sig på den enas sida. Utspelet sätter också fingret på något viktigt – fredsrörelsen måste vara revolutionär och ideologiskt medveten, annars kan den inte spela en positiv roll.

I Sveriges Fredsråd återfinns en rad föreningar och organisationer, såsom föreningen Nej till Nato, Svenska Fredskommittén och Svensk-Kubanska Föreningen. Det är oklart i vilken utsträckning även dessa organisationer ställer sig bakom Sveriges Fredsråds inställning.

Läs också om hur kommunisterna analyserat situationen.

RÄTTELSE: Agneta Norberg är sedan föreningens årsmöte 2022 inte längre ordförande i Sveriges Fredsråd. Detta framgår emellertid inte av hemsidan, som den 9 maj fortfarande anger henne som ordförande för organisationen.

2 tankar på “Stödjer Sveriges Fredsråd den ryska invasionen?

  1. Kanske Agneta Norberg tänker som så att Ryssland är motpolen till västerländsk imperialism. Hon inser dock inte att all form av imperialism är lika fel, rysk imperialism är inte bättre än amerikansk. Fascismen är densamma oavsett vilket pass den har.

  2. Ja, det kanske hade varit bättre om Ryssland med allt vad det är hade väntat på att själva bli angripna, alternativt legat i en törnrosasömn för att abrupt bli väckta ur den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.