Ukraina öppnar för förbud av ytterligare oppositionspartier

UTRIKES Den ukrainska regeringen har sedan 2014 i omgångar förbjudit oppositionella partier. Först ut var kommunistpartiet och efter den ryska invasionen har en rad andra politiska partier förbjudets, bland annat landets näst största parti.

Tidigare i maj antog det ukrainska parlamentet en lag som ytterligare begränsade organisations- och yttrandefriheten i landet. Då förbjöd man nämligen ytterligare partier i landet som man bedömde vara pro-ryska.

Samtidigt utökar man de lagliga möjligheterna att agera mot partier som går emot landets regering. Numera är det förbjudet för partier att ”rättfärdiga” den ryska aggressionen och att ”erkänna den som laglig”. Det är också förbjudet att ”förneka den väpnade aggressionen mot Ukraina”, vilket bland annat betyder att ”presentera den Ryska Federationens och/eller den Vitryska Republikens aggression mot Ukraina som en intern konflikt, inbördes konflikt eller inbördeskrig.”

Efter lagen lämnas besluten över till domstolarna. Förbjuder domstolen ett parti tillfaller alla dess tillgångar den ukrainska staten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.