Ryska barn och ungdomar spärras från idrottstävlingar

KRÖNIKA Barn och ungdomar som representerar ryska eller vitryska föreningar bör inte få tävla i Sverige meddelar Riksidrottsförbundet (RF). ”Det beslutet kom efter önskemål från olika medlemsförbund på grund av kriget”, säger man.

”Det finns en viss risk att barnen blir ett inlägg i ett maktspel” säger RF:s ordförande. Och just därför blir han själv och RF ett inlägg i maktspelet. 

Vad är det för en värld vi lever i? Vad ska vi säga till våra barn och barnbarn? Att vi inte lät barn delta i sporttävlingar för att de var från Ryssland och Vitryssland? Hur ska vi leva med denna skamkänsla? Kommer RF:s ledning att ha dåligt samvete?

Sverige säger sig ha en tradition på den internationella arenan att ta täten i frågor om demokrati, mänskliga rättigheter och barns rättigheter. Några exempel på vad barns rättigheter innebär är att Israels barn kan delta i idrottsevenemang, även om det officiella Israel inte tvekar att döda palestinska barn, fängsla dem, beröva dem deras utbildning och idrott. Det innebär också att Turkiets barn deltar, även om Turkiet bombar kurdiska byar.

Men när den svenska borgarklassen springer efter Nato och amerikanerna, när man i eget intresse vill bevisa att man är en snäll och lydig pojke i de imperialistiska mekanismerna, då är det lätt att glömma alla principer och proklamationer om humanism och rättigheter. Då gör man lätt skillnad på olika människor, man faller lätt in i rasism och i politiska överväganden. Ska vi vänta på att RF ändrar sitt beslut? Det är osannolikt att det komme ratt ske. Ska vi förvänta oss att världen förändras på egen hand? Det kommer inte heller att hända.

Den enda vägen ut för världens barn och deras föräldrar är kampen för fred och socialism. Där kommer vi att finna frihetens samhälle och vi kommer att lämna nödvändighetens samhälle. För oss, våra barn och barnbarn.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.