Fransk vänster enas inför parlamentsval i sommar

UTRIKES I det franska presidentvalet kunde Jean-Luc Melenchon, kandidat för det franska vänsterpartiet La France insoumise, nästan ta sig till en andra runda. Samtidigt gick det skakigt för de andra partierna på vänsterkanten. Nu har de dock enats och kommer inför parlamentsvalet att ställa upp gemensamt. 

Det är en rad partier som nu har enats om en gemensam plattform och som delat upp valdistrikten mellan sig. Det största av dem är La France insoumise, som betyder något i stil med Det okuvade Frankrike. Till detta har nu socialisterna, de gröna och även kommunisterna sällat sig. 

Medan La France insoumise fick lite över 20 procent i det senaste presidentvalet, gick det inte lika bra för övriga vänsterpartier. Kanske mest iögonfallande är Socialistpartiets resultat. I presidentvalet 2012 vann deras kandidat och i valet 10 år senare var de reducerade till att få inte ens två procent. Fullkomligt övergivna av folket efter år av nedskärningar och anti-folklig politik, sopar de nu ihop spillrorna.

Även kommunisternas resultat är dåligt i förhållande till historien. Med lite över 2 procent av rösterna är det franska kommunistpartiet en skugga av sitt forna jag. Inte heller det är konstigt, med tanke på att även kommunisterna deltagit i administrationen av kapitalismen och därmed också i en politik som haft sin udd riktad mot arbetarna. 

Vilken politik företräder den enade vänstern?

Många av de förslag man enats om har funnits hos framför allt kommunistpartiet och La France insoumise. Socialisterna har i mycket behövt anpassa sig och jämfört med den tidigare politik som nästan utraderade partiet har man vänt 180 grader.

I det franska kommunistpartiets program går att läsa om hur man vill ”begränsa kapitalets makt”. Detta tolkas inte som någon sorts revolution, utan som ett ”nytt finansiellt system” och ”en mer rättvist beskattning”. Ordet revolution finns inte med och partiets stora mål är att ”rehabilitera progressivitetens vackra idéer”. Det är inga kontroversiella idéer utan är egentligen väldigt enkla att jämka samman med övrig vänster.

Sedan tidigare har La France insoumise krävt likartade saker, såsom en höjning av minimilönen. Det är inga hutlösa summor man krävt, utan en höjning till €1 400, vilket den franska staten till och med verkar ha överträffat med en minimilön på €1 600. Därtill vill man reformera skattesystemet och genomföra en övergång till en grönare framtid.

I partiets program, liksom i kommunistpartiets program, finns kravet på en sjätte republik. Detta krav innebär mer eller mindre en rad förändringar i landets styrelse, bland annat en ny ”konstitutionell församling” som är tänkt att föra makten närmare folket.

En politik som ryms inom kapitalismen

Det är tydligt att den enade franska vänstern varken kan eller kommer att utmana kapitalismen i Frankrike, utan man har anpassat sig till den. De förslag man har är fullt genomförbara under kapitalismen. 

Med allt detta finns det naturligtvis också risker. När ett kommunistparti, låt vara enbart i namnet, går in för att administrera kapitalismen upphävs inte de lagar som styr politiken. Ekonomin fortsätter vara det primära och om den ekonomiska makten finns hos kapitalet, finns även den politiska makten där. Vilka som sitter vid makten spelar mindre roll och även ett vänsteralternativ kan vara attraktivt för kapitalet om det är nödvändigt att hålla arbetarna i schack. 

När det också finns ett visst behov av en grön omställning i den kapitalistiska ekonomin har åtminstone delar av kapitalet inga svårigheter att göra paroller om en grön framtid också till sina egna paroller.

För vanliga människor är riskerna desamma som alltid. Löftena blir ihåliga och illusionerna spricker. Allt som man lovat kommer man inte kunna genomföra och även med en vacker sjätte republik förblir kapitalismen kapitalism. På detta följer desillusion och passivisering, vilket banar väg för högern. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.