Macron och Le Pen segrare i presidentvalets första omgång

UTRIKES Den första omgången av det franska presidentvalet är över och som segrare står Emmanuel Macron och Marine Le Pen. De kommer senare att mötas i en andra omgång där en av dem kommer utgå som segrare. För de franska arbetarna står valet mellan pest eller kolera.

I den första omgången kunde ingen av kandidaterna nå 50 procent, vilket hade skapat en omedelbar segrare. Därför går de två största kandidaterna vidare till en andra omgång, som planeras äga rum den 24 april. Scenariot är alltså detsamma som vid det förra presidentvalet, då samma kandidater stod mot varandra i den andra omgången.

Inför den andra omgången har ett antal kandidater positionerat sig antingen för eller emot Macron eller Le Pen. Tre kandidater har öppet förespråkat Macron medan två tagit ställning för Le Pen. Ett antal kandidater har också tagit ställning mot Le Pen, men dock inte för Macron. Däribland finns Fabien Roussel, det franska kommunistpartiets (PCF) kandidat, som fick lite mer än två procent och därmed gjorde sitt näst sämsta val någonsin. Ställningstagandet kan inte ses som något annat än en indirekt uppmaning att stödja Macron.

Kommunisternas reaktion

Inför valet hade också de revolutionära kommunisterna i Pôle de Renaissance Communiste en France positionerat sig med en egen kandidat, som dock inte gick vidare. I ett uttalande uppmanar de nu till en bojkott av den andra rundan av presidentvalet:

Den första rundan av 2022 års presidentval har lett till mardrömsscenariot som vårt parti och ungdomsförbund har varnat för i åratal, nämligen en konfrontation mellan Macron, det franska kapitalets, EUs och Natos man och Le Pen, den rasistiska och fascistiska extremhögerns översteprästinna.

[…]

Pôle de Renaissance Communiste en France och dess ungdomsorganisation betonar att lösningen för arbetarna och folket i allmänhet inte kommer från en maskerad där valet är mellan ”pest eller kolera”, utan från en klasskamp mot den euro-atlantiska kapitalistiska ordningen.

2 tankar på “Macron och Le Pen segrare i presidentvalets första omgång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.