Gräs blir till gas – klimatsmart eller ej?

KLIMAT Gång efter annan presenteras tekniska lösningar på klimatkrisen. Nu handlar det om gräsbaserad biogas

Storbritannien ligger i framkanten och företaget Ecotricity som tidigare bland annat arbetat med vindkraft hävdar att gräsbiogas är ett klimatsmart sätt att täcka hela Storbritanniens behov av gas. 

Hur ska det gå till? Gräset omvandlas först till ensilage, sedan till biogas och till sist biometan. Biometanet är det som ska användas i gasnätet. Det här tycker företaget är ett framgångsrecept: gräs kräver ingen jordbruksmark och konkurrerar alltså inte med livsmedelsproduktion. Bäst blir det såklart om köttkonsumtionen minskar – djuren äter ju annars upp det gräs som kan bli biogas.

Problem är bland annat att det handlar om metan som är en kraftig växthusgas, läckage är alltså en risk som ger stor negativ klimatpåverkan – och man har idag inga data om hur mycket sådana här anläggningar läcker. Men det är också så, att uppgraderingen av biogas till biometan innebär att 45 % av den totala volymen koldioxid som finns i biogasen släpps ut till atmosfären.

Och till sist är ju Ecotricity ett vinstdrivande företag som kommer att vilja odla så mycket gräs som möjligt. Det betyder förmodligen att man sår det som är bäst för profiten och inte för naturen, i sämsta fall i monokulturer, att man använder gödningsmedel och bekämpningsmedel och att man skördar så ofta man kan, vare sig djur och natur mår bra av det eller ej.

Ändå är det naturligtvis en bra sak om gräs kan bli till gas på ett säkert och miljövänligt sätt – det verkar dock som om det är en bit kvar att vandra tills det är så, och så måste det väl sägas återigen: kapitalismen är inte gjord för att implementera restriktioner på sin profit, och alltså kan hela tekniken bli betydligt mindre ekologisk än man tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.