NATO:s armada är här, försvarsministern är glad och V är nöjda!

INRIKES ”I årets Baltops, Baltic Operations, deltar 16 nationer och Nato. Övningen omfattar bland annat luftförsvar, ubåtsjakt, ytstrid, minröjning, ubåtsoperationer, luftlandsättning och landstigningsoperationer. Ett 40-tal fartyg, cirka 70 flygplan och totalt omkring 7 000 personer kommer medverka i årets övning.” Detta står att läsa på försvarets sida.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan inte dölja sin entusiasm. ”Det här blir en väldigt tydlig markering om stödet till Sverige och Finland, säger han i SVT nyheter. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, Håkan Svenneling, tycker att ”det är bra att andra länder är beredda att stå upp för Sverige, i vilket övningsverksamheten är en viktig del.”

Hur ska gemene man känna inför denna markering och V:s utspel?

Försvarsministerns ställning är lätt att förstå. Han är imperialismens förespråkare, stödjer svenska monopolens försök att skydda sina intressen med uppbackning av NATO än så länge. Ska man vara trygg att så många nationer stödjer Sverige? Men mot vem och vad? Vilket hot Sverige står inför är svårt att förklara. Vad man säger är att i det fall Ryssland vill attackera Sverige, så kommer NATO-vännerna och hjälper till. Det är falska scenarier som målas upp för att vilseleda och hjälpa till med borgarklassens manöver att ansluta Sverige till NATO:s mördarband.

V:s talesperson tycker att det är bra att vi har så många vänner, trots att det är NATO vänner. Att det är en skara imperialister som har förstört länder och folk och har tvingat miljoner människor att fly är en petitess verkar det som. Att borgarklassen utnyttjar situationen i Ukraina för att öka krigsanslaget, höja priserna på allting, skapa rasistiska miljöer och stödja nationalismen är inte nåt talespersonen är bekymrad över.

Talespersonen är, även om han är positiv till övningen, samtidigt lite orolig att det kan ”finnas risk att det också höjer temperaturen i vårt närområde och att vi får fler incidenter med ryska flygplan som flyger till Sverige till exempel, och det finns en risk för att misstag leder till långsiktiga konsekvenser.”

Han erkänner alltså att denna övning är en provokation, men han böjer huvudet inför verkligheten, anpassar sig till rådande omständigheter och visar därmed tydligt på vad opportunism kan vara. Bättre kan man inte beskriva det! Folk borde hålla avstånd till dessa herrar. De tjänar imperialismen och leder Sverige till rövarbandet NATO. Deras ansvar är enormt. Historien kommer någon gång att utvärdera deras ställning ur arbetarklassens synvinkel.

Vi kommunister inom SKP håller fast vid vår vår oberoende ställning.

Vi är solidariska med folken som vägrar välja NATO:s eller Putins rövarband.

Vi försätter kampen för arbetarmakten som gör slut på imperialisternas manövrar, provokationer och övningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.