Kommunisterna får inte ställa upp under sitt partis namn!

PARTIET – PRESSMEDDELANDE Tidigare under våren fick vårt parti besked från Valmyndigheten att den valbeteckning som vi använt oss av för de senaste fyra valen – Sveriges Kommunistiska Parti – inte längre kunde användas. Trots att förutsättningarna varit likadana under hela denna period angav Valmyndigheten som motivering att namnet var alltför likt ett annat partis registrerade partibeteckning – ett parti som inte ens ställer upp i riksdagsvalet.

När vi nåddes av beskedet inleddes omedelbart arbetet med att formulera en överklagan i ett försök att få dem att ompröva sitt beslut och förhålla sig till det prejudikat som satts. Trots att vårt parti tidigare ställt upp och att vårt parti har ett registrerat partinamn förvägrades vi att ställa upp. I avslaget på överklagan angavs inga ytterligare skäl, utan enbart att vårt namn var för likt ett annat partis namn.

Vårt parti nekades därmed rätten att ställa upp med sitt eget namn. Vi kan inte se detta som något annat än sabotage och ett angrepp mot vår rätt att ställa upp i val.

Sveriges Kommunistiska Parti ställer upp under namnet SKP

Efter att ärendet malts i byråkratins kvarnar i månader fick vi till slut beskedet att vi kunde ställa upp – med våra initialer.

Tillsammans med hammaren och skäran kommer därför SKP att pryda kommunisternas valsedlar vid detta val, och från Trelleborg i söder till Pajala i norr kommer människor att kunna rösta på kommunisterna.

Håkan Jönsson, partisekreterare i Sveriges Kommunistiska Parti, säger i en kommentar:

– Beskedet var efterlängtat. Arbetet med valrörelsen har fortgått under tiden. Nu kan vi äntligen komplettera vårt valmaterial och skicka iväg för tryck och valsedlar kan beställas.

Valmyndighetens förhalande har alltså bland annat inneburit att arbetet inför valet försenats och att valmaterial inte kunnat beställas.

Men viktigaste av allt; den som på valdagen vill ta ställning för socialism, för fred och mot Nato röstar i detta valet på SKP!

Sveriges Kommunistiska Parti

Kontakt: skp@skp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.