Överbudspolitik om bensin- och dieselpriser

VAL 2022 KLIMAT Nu är överbudspolitiken om att sänka bensin- och dieselpriserna i fullt sving inför höstens val. Regeringen satsar på att sänka skatter och kompensera bilister för åtta miljarder kronor, och oppositionspartierna till höger vill gå ännu längre. Moderaterna lovar att sänka bensinen med fem kronor och KD med nio kronor litern.

Och både KD och SD vill minska kraven på att biodrivmedel blandas in i bensinen. Kristdemokrater och Sverigedemokrater vill ned till sex respektive fem procent från runt 30 procent, eftersom biodrivmedlen är något dyrare – då blir det ju lite billigare att tanka.  Klimatmålen får stå tillbaka menar bland annat Martin Kinnunen, klimatpolitisk talesperson hos SD.

Vad handlar det om egentligen? Oljebolagen gör ju profiter i miljardklassen som aldrig förr, bland annat eftersom de ryska oljebolagen drabbats av sanktioner och försvunnit ur konkurrensen. Så priserna ökar helt enkelt därför att oljebolagen kan tvinga människor att betala sådana priser just nu, marknaden omfördelas och vanliga människor drabbas av dyrtider. Priserna ökar inte för att det är brist på olja, eller för att det är dåligt att använda olja, eller av någon annan anledning. De ökar därför att oljebolagen kan öka dem.

Plåster på såren, ingen reell förändring

Om sosseregeringen eller en eventuell borgerlig regering ger människorna lite plåster på såren, så betyder det inte att något ändras i grunden. Bensinen och dieseln kommer fortfarande att vara otroligt dyr, oavsett en tusenlapp i nådegåva eller lite mindre biodrivmedel i tanken. De små skillnaderna i vad människor måste lägga ut för att kunna ta sig till arbetet och göra andra nödvändiga resor gör riksdagspartierna nu stort nummer av och hoppas vinna röster med.

Istället borde man utveckla en bra och billig kollektivtrafik överallt i landet, man borde se till att minska landsbygdsbornas avstånd till nödvändig service genom att hålla landsbygden levande och man borde förbjuda de skrytbilar som inte bara körs av de rika, utan som man lurar på vanligt folk och som drar alldeles för mycket energi både vid tillverkning och framförande, helt i onödan. Det skulle göra verklig skillnad för de vanliga människornas ekonomi, och verklig skillnad för klimatet.

Så, sossar och borgare, vi behöver ingen överbudspolitik, vi behöver kamp mot oljemonopolen och verkliga miljöåtgärder. Vi behöver en socialistisk politik värd namnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.