Trädarter försvinner i snabb takt

KLIMAT Den biologiska mångfalden är hotad – och det gäller inte alls bara däggdjur och fåglar, som utgör en bråkdel av vår världs artrikedom. Även växter är hotade.

Bland de utdöda växtarterna märks 142 slags träd som försvunnit under de senaste 250 åren, och takten för deras försvinnande är idag oroväckande snabb – så gott som en tredjedel av av de trädarter som finns idag är utrotningshotade.

Träden drabbas hårdast när skogen röjs för att skapa fria ytor för bland annat jordbruk, och självklart vid kommersiell avverkning för att skaffa träråvara. Också sjukdomar och skadedjur påverkar, och med tiden kommer också klimatförändringarna att bli allt viktigare negativa faktorer.

Växtlivets funktion är avgörande för djur och andra organismer. Aelys Humphreys  vid Stockholms universitet menar att det kan vara upp till tusen andra arter som på något sätt interagerar med en enda hotad växtart. Därför kan utrotningen av växter orsaka att en mängd andra arter utrotas och konsekvenserna kan vara enorma för världens ekosystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.