Oljebolagen gör rekordvinster – priserna ökar för vanligt folk

INRIKES Prishöjningarna sveper över världen och tvingar ner miljoner människor i fattigdom. I Sverige har vi sett hur priserna på matvaror och bensin ökat och skjutit i höjden. Samtidigt gör dock de stora oljebolagen rekordvinster. 

Bakom prishöjningarna finns bland annat kriget i Ukraina, som på grund av sanktioner mot Ryssland pressat upp priserna på drivmedel, vilket gjort transporterna dyrare och därmed också maten. Hela bördan för detta har lastats på de arbetande människorna runt om i världen, som fått bära hela kostnaden. Det är nämligen så att de stora oljebolagen håvar in pengar som aldrig förr.

Det hela handlar i slutändan om en gigantisk omfördelning av resurser. De pengar som vanligt folk kunde lägga på annat tvingas man nu lägga på bränsle, bland annat eftersom kollektivtrafiken är eftersatt och dessutom har ökat i pris snabbare än bensin och diesel. De som därmed håvar in pengarna är de stora oljebolagen, som genom sina högre priser kan tillgodogöra sig dessa pengar.

Enorma vinster för oljebolagen

De stora oljebolagen har för årets första kvartal rapporterat in gigantiska vinster. Världens största oljemonopol Exxon rapporterar vinster på nästan 10 miljarder dollar från bara sin gas- och oljeverksamhet. Nästan lika stora vinster kunde både Shell och franska TotalEnergies rapportera. För dem landade vinsten för det första kvartalet på runt 9 miljarder dollar.

Även British Petroleum och Chevron har gjort stora vinster på omkring 6 miljarder dollar under årets första kvartal.

Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har för de här bolagen inneburit att konkurrensen med ryska oljebolag, såsom Lukoil, har försvunnit. I praktiken innebär det något av en nyuppdelning av marknaden. I takt med att EU-länderna ska fasa ut olje- och gasimporten från Ryssland kommer marknaden att vara vidöppen för de västerländska monopolen.

3 tankar på “Oljebolagen gör rekordvinster – priserna ökar för vanligt folk

  1. Inflationen märks då inte av för borgarna. They rigged the game, som en amerikan skulle säga. Man skulle nästan kunna tro att det är uppgjort alltihop för att jävlas med gemene arbetare.

    1. vi arbetare bär lika mycket skuld till detta, det är vi/ni som röstat rött vilket är den största anledningen till prisökningarna på alla punkter, inflationen och denna ekonomiska samhällsförstörelse vi ser idag. Hjärntvätt på högsta nivå, S MP och C bryr sig inte ett dugg om oss medborgare/arbetare längre. Sin egen makt och pengar in från skatter för att ”fylla ladorna” (finare ord för politikernas fickor) är det ända som spelar roll. Bryr man sig minsta lilla om denna samhällsutveckling och skenande inflation och kostnader för gemene man röstar man inte på dem detta val. Väldigt enkel lösning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.