Bensinpriset har ökat enormt – men priserna för kollektivtrafik har ökat ännu mer

INRIKES Det senaste året har priset på bensin ökat med runt 40 procent medan biljettpriserna för kollektivtrafiken ökat med tre procent. Så ser det dock inte ut i ett längre perspektiv – sedan år 2000 har kollektivtrafiken ökat mer än dubbelt så mycket i pris.

I ett artikel från Statistiska Centralbyrån (SCB) har man spårat prisökningen på såväl bensin och diesel som priserna för kollektivtrafiken. Undersökningen ger lite perspektiv på den enorma prisökning på bensin och diesel som ägt rum under det senaste året – slår man ut prisökningarna på 20 år så har istället priserna för kollektivtrafiken ökat avsevärt mycket mer.

För kollektivtrafiken har prisökningen varit stabil och trenden har aldrig någonsin brutits. Från år 2000 så har priserna ökat och resorna kostar idag 140 procent mer än vad de gjorde då. Jämfört med bensin och diesel, som till och med minskade i pris under några år på 2010-talet, så är det en mycket större ökning. Jämfört med för 20 år sedan har priserna nämligen ökat med omkring mellan 70 och 80 procent.

Artikeln visar det fullkomligt ohållbara i situationen. Inte bara sett till vad människor har råd med, utan också till vad planeten har råd med. Bensinpriserna gör att arbetande människor som behöver bilen för att kunna jobba och leva tvingas betala allt mer, men samtidigt utgör en allt dyrare kollektivtrafik ett allt mindre attraktivt alternativ, i synnerhet som den sakta men säkert också monteras ned.

Om kollektivtrafiken ska kunna vara ett alternativ till bilismen krävs att den på allvar byggs ut och den måste vara gratis. Det är genom kollektiva lösningar som klimatkrisen måste mötas, inte genom att rikta om konsumtionen.

3 tankar på “Bensinpriset har ökat enormt – men priserna för kollektivtrafik har ökat ännu mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.