Räntorna höjs – boendekostnaderna ökar

VAL 2022 INRIKES Swedbanks ekonomer räknar med att inflationen under hösten ligger på en fortsatt hög nivå. Idag går de ut med ett uttalande där dom säger att de rörliga bolåneräntorna troligtvis kommer vara dubbelt så höga om ett år i förhållande till nu. 

I takt med att mat, el och energipriserna stiger spår nu en av Sveriges storbanker att även boendekostnaderna ökar. Genomsnittsbelåningen för dem i arbetsför ålder är över 600 000 kronor, merparten är bostadslån. Belåningsgraden är högre i Sverige än i övriga jämförbara länder. Slår Swedbanks prognos rätt stiger boendekostnaderna för den genomsnittliga arbetaren med nästan 900 kr i månaden enbart för lånet inom ett år, under förutsättning att de fasta räntorna följer samma utveckling, vilket de alltid gör. 

August Strindberg skrev en gång på frågan ”Vad är ekonomi?” följande rader:

”En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete.”

Din röst på SKP i höstens val är en röst för en ny sorts ekonomi – en som handlar om vanliga människors behov och om en planerad produktion för att uppfylla dem.

Håkan Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.