Vad hände under en vecka som den här i historien?

HISTORIA Är vi medvetna om vad av dagens skeenden som kommer att hamna i historieböckerna, och vad som kommer att förtigas? Vi kommer att presentera händelser från gångna tider veckovis en tid framöver – borsta upp dina historiekunskaper  på Riktpunkt!

Den 17 juni 1972 grips en grupp inbrottsmän på bar gärning i demokratiska partiets högkvarter i Watergate-komplexet i Washington DC. Gruppen, kallad ”The Plumbers”, spåras efter hand direkt till Vita huset. De var ute efter information om politiska motståndare. Det hela kom att kallas för Watergateskandalen och leder till att Nixons rådgivare Haldeman och Ehrlichman får avtjäna fängelsestraff och att Nixon tvingas avgå som president den 9 augusti 1974.

18 juni 1979 undertecknas SALT 2-avtalet av USA:s president Jimmy Carter och Sovjetunionens ledare Leonid Brezjnev. Det avser nedrustning av strategiska kärnvapen, men ratificeras aldrig av de båda stormakterna.

19 juni 1953 avrättas de spioneridömda kommunisterna Ethel och Julius Rosenberg i elektriska stolen i USA. Åtalet rörde överförande av information om atombomber till Sovjetunionen. Det är den enda avrättningen av civila, dömda för spionage i USA:s historia. Deras avrättning framkallade en våg av protester och sågs av många som ett utslag av den fanatiska antikommunistiska stämning som vid den tidpunkten rådde i vissa kretsar i USA.

Efter andra världskriget och speciellt mellan 1947–57 nådde den antikommunistiska hetsen sin kulmen i USA. Senatorn McCarthy har fått ge namn åt den antikommunistiska hetsen som resulterade i att kommunister och sympatisörer miste sina jobb och utsattes för repressalier: McCarthyismen. Denne man byggde sin politiska karriär på fantasirika anklagelser om att amerikanska myndigheter hade infiltrerats av kommunister som arbetade för Sovjet.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.