Turkiska Evrensel intervjuar Andreas Sörensen om det kommande valet, NATO och Ukraina

PARTIET VAL 2022 Situationen för Sverige och Finland, som ansöker om medlemskap i Nato på grund av Rysslands diskuteras av den turkiska vänstertidningen Evrensel. Man konstaterar att i en tid då kriget i Ukraina har fått antikrigsrörelsen i många länder att närma sig NATO, och därmed USA:s politik, så är organisationer som är emot NATO  under press.

En av organisationerna som upplever denna press är Sveriges Kommunistiska Parti (SKP). Evrensel nämner vandaliseringen av SKP:s Malmökontor och att partiet  inte kan delta i valet under sitt egna namn, och kopplar detta till att SKP reagerade på den ryska invasionen i sina uttalanden och genomförde olika aktioner, men samtidigt betonade att även NATO är ett redskap för de imperialistiska krigen.

Man citerar SKP:s ordförande Andreas Sörensen som menar att den verkliga anledningen inte är teknisk utan politisk, och att orsakerna finns i partiets ställningstagande mot NATO-medlemskap och mot att stödja Ukraina med vapen, och hänvisar till en tidigare intervju med Andreas i Evrensel.

En reaktion mot att en revolutionär strömning förstärks i svensk politik

I intervjun beskrev Andreas Sörensen situationen:  ”Den officiella anledningen är att vårt partis namn är väldigt likt namnet på ett annat registrerat parti. Men så har det varit de senaste tio åren. Detta har inte varit ett problem för oss i de fyra senaste valen, där vi fick delta med vårt fullständiga namn. Däremot har valmyndigheten nu bestämt att vi inte kan delta med vårt fullständiga namn. Med andra ord, ingenting har förändrats i verkligheten, och ändå ändrar valmyndigheten helt på sin tidigare praxis”.

”Under de senaste sex månaderna, och särskilt efter Rysslands imperialistiska ockupation av Ukraina, har vårt parti konsekvent följt en revolutionär linje”, fortsatte han. Detta innebar ett fördömande av invasionen, men också av Sveriges stöd till Ukraina och svenska intressen i allmänhet. I våra uttalanden gjorde vi det klart att det inte finns någon kvalitativ skillnad mellan Sverige och Ryssland så länge som båda är aktörer på den imperialistiska scenen, strävar efter vinster och bättre positioner i den imperialistiska kampen. Vi konstaterade att vi inte valde mellan banditerna, men fördömde båda. Detta har gjort oss till centrum för vissa gruppers uppmärksamhet, och anarkister som stöder Ukraina har till exempel vandaliserat ett partikontor. Jag tycker att vi bör betrakta valmyndighetens beslut på samma sätt; en reaktion mot vårt partis politik och en reaktion mot att en revolutionär strömning förstärks i svensk politik.”

Gränserna för den borgerliga demokratin

Evrensel tar upp att SKP formellt protesterade, vilket Andreas kommenterade: ”Överklagan avslogs utan förklaring och vi var tvungna att hitta ett annat sätt att delta. Partiet kommer nu att delta i valet med förkortningen av sitt namn, SKP. På grund av den långsamma hanteringen av vår första ansökan och överklagandet missade vi viktiga deadlines i förberedelseprocessen och vissa aspekter av våra förberedelser försenades med upp till två månader. Detta har satt en ökande press på delar av vår valapparat, men vi har kunnat hantera saker på ett ordnat sätt.” 

Hur man agerar mot Sveriges Kommunistiska Parti pekar också på gränserna för den borgerliga demokratin. ”Vi vet hur svensk demokrati ser ut redan från början”, sa Andreas. ”Alternativ som går utanför kapitalismens räckvidd och ramar avvisas och saboteras aktivt, som i vårt fall. Socialdemokratin har också varit de som bäst tjänat monopolkapitalets behov i Sverige, och kopplat samman arbetarklassen med bourgeoisin. De och Vänsterpartiet har inget intresse av att tillåta en revolutionär kommunistisk rörelse att utmana”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.