Rysk kultur förbjuds i Ukraina

UTRIKES Det ukrainska parlamentet har antagit två lagar som kommer att försvåra för utövare av rysk kultur i Ukraina. Den ena lagen riktar sig mot tryckandet av böcker på ryska och den andra mot rysk musik, som förbjuds i offentliga sammanhang.

Lagarnas syfte ska vara att stärka den ukrainska nationella identiteten och ”avryssifiera” landet. Man menar att det är ytterligare ett steg för att återupprätta den ukrainska nationen efter att i århundraden ha styrts av Ryssland.

Den första lagen gör gällande att ingen rysk medborgare får trycka böcker på ryska i Ukraina. För att få trycka böcker måste de säga upp sitt ryska medborgarskap och skaffa sig ett ukrainskt. Lagen förbjuder också importen av böcker från Ryssland, Vitryssland och ockuperat ukrainskt territorium, samtidigt som import av ryska böcker från andra länder kommer att kräva specialtillstånd.

Den andra lagen förbjuder rysk musik producerad av medborgare i det Ryssland som återskapades efter kontrarevolutionen 1991. Förbudet gäller i första hand i media och på offentliga platser.

Innan den ryska invasionen bodde nästan 10 miljoner ryssar i landet, framför allt i de östra delarna och på Krim. Lite mer än hälften av ryssarna bodde i områden som inte ockuperats av ryska styrkor. Att döma av lagarna ska dessa nu assimileras och förhindras att utöva sin egen kultur.

3 tankar på “Rysk kultur förbjuds i Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.