Vad hände under en vecka som den här i historien?

HISTORIA Är vi medvetna om vad av dagens skeenden som kommer att hamna i historieböckerna, och vad som kommer att förtigas? Vi fortsätter presentera händelser från gångna tider veckovis!

Den 22 juni 1940, i början av andra världskriget: Frankrike kapitulerar till Nazityskland. Undertecknandet av kapitulationen äger rum i samma järnvägsvagn i Compiègne där tyskarna tvingades kapitulera till fransmännen efter Första världskriget. Det är Adolf Hitler som har regisserat denna för Tyskland symboltyngda revansch.

22 juni 1941 inleds Operation Barbarossa. Nazityskland invaderar Sovjetunionen och därmed inleds kriget på östfronten

25 juni 1941 utbryter det så kallade Finska fortsättningskriget, genom att Finland går med Nazityskland i dess anfall mot Sovjetunionen.

27 juni 1905 (enligt den gregorianska kalendern, annars är det den 14 juni) – Ryska revolutionen 1905: Manskapet ombord på krigsfartyget Potemkin gör myteri mot sina befäl.

27 juni 1954 störtas Guatemalas folkvalde president Jacobo Arbenz Guzmán i en statskupp organiserad av CIA. Den hemliga operationens namn är Operation PBSUCCESS.

Det var United Fruit Company, som numera heter Chiquita, som ”beställde” kuppen när Guzmáns regering stiftade en lag om markreform, vilken skulle få som konsekvens att jorden på många stora gods skulle fördelas till fattiga bönder. Företagets vinster var hotade. Överste Arias fick i uppdrag att genomföra CIA:s plan om att störta presidenten. Guzmán tvingades att fly från landet. Tillsammans med honom flydde också en av hans rådgivare, en stor revolutionär som hela världen skulle lära känna under namnet Che några år senare.

Under ledning av CIA-agenter och militärexperter från USA:s armé blev arbetare och bönder i Guatemala systematiskt mördade under flera decennier. Bestialisk tortyr blev en del av folkets vardag. Mayafolket, landets ursprungliga befolkning, blev utsatta för upprepade massakrer. FN:s kommission om Guatemala konstaterade 1994 att uppåt 200 000 människor hade dödats av Guatemalanska diktatorer under USA:s ledning.

Den 11 mars 1999 erkände USA:s president Clinton till sist för pressen att stödet för militära styrkor och underrättelseenheter (alltså dödsskvadroner) som hade utövat våld och omfattande repression faktiskt hade existerat. Han sade också att detta var ett fel som begåtts och att det inte skulle få hända igen. Inte så trovärdigt kanske…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.