Billig kollektivtrafik i Tyskland

KLIMAT När klimathotet blir allt tydligare och det till slut blir tydligt att också kapitalismens profit hotas, så händer det att även borgerliga stater tar sig för att genomföra lite halvdana åtgärder. I Tyskland kan man i sommar köpa ett resekort för ungefär en hundralapp och med buss och tåg resa vart man vill hur ofta man vill över hela landet, fram till sista augusti.

Kortet har fram tills nu sålts 20 miljoner gånger och skulle främja klimatvänligare transport och minskad bensinkonsumtion.

Den billiga tågbiljetten hade främst effekt på korta och meddellånga resor, där antalet resenärer ökat med i snitt tio till fenton procent, och i vissa områden med 25 procent jämfört med före pandemin. Dessutom har bilköerna minskat.

Men det hela var förstås inte problemfritt: trängsel, passagerare som avvisades från fulla färdmedel, underbemanning på tåg och bussar och generellt dålig framförhållning inför lanseringen – men ändå vill över 70 % av resenärerna ha biljetten kvar! Så blir det förstås inte, och även om tyska regeringen lovar någon sorts satsning på kollektivtrafik och miljö, så lär det inte bli lika billigt igen (nu hade man ju chans att locka sommarturister med de billiga tågen och ta igen på gungorna vad man förlorade på karusellen).

Men tanken svindlar – hur effektivt skulle det inte vara med genomgående helt gratis kommunikationer på en utbyggd, modern och tillräckligt bemannad infrastruktur! Ja,  man kunde rentav komplettera med kortare arbetstider, så att längre pendeltider till jobbet vägdes upp och folk kom ut i naturen på semestern utan att ruinera sig…

En tanke på “Billig kollektivtrafik i Tyskland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.