Pilotstrejken över – piloter återanställs

FACKLIGT Den pilotstrejk som varat i något över två veckor är nu över. Under natten till idag nådde Svensk Pilotförening och SAS ett avtal som innebär ett kollektivavtal som sträcker sig fem och ett halvt år framåt. Samtidigt återanställs alla de avskedade piloterna.

Under natten publicerade SAS ett pressmeddelande där de presenterade huvudpunkterna i överenskommelsen. Alla de piloter som sagts upp kommer stegvis att återanställas på heltid fram till 2024 och därmed förflyttas från företagets eget bemanningsföretag.

Avtalet innebär också att piloterna går med på en rad ”kostnadsbesparingar”, som det uttrycks i pressmeddelandet. Vad dessa innebär specificeras dock inte.

Man poängterar också att avtalet nu ska godkännas i alla fyra fackföreningar men kanske också i en US-amerikansk domstol, eftersom företaget genomgår en rekonstruktionsprocess i landet.

Strejken fick stor effekt på företaget, som förlorade mellan 100 och 130 miljoner kronor per dag. Även om avtalet är en kompromiss visar det att det är värt att kämpa, inte minst eftersom man vann en seger i ett av huvudkraven – att återanställa piloterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.