Krigsprofitörernas lakejer vittrar blod och profit i Europa

DEBATT I en debattartikel i Aftonbladet den 15/7 argumenterar IT-redaktören Dag Kirsebom och den konservative debattören Ronie Berggren för att Sverige ska skicka JAS-Plan till Ukraina.

De vädjar till läsaren med det hemska läget i Ukraina, och det är naturligtvis klart att de allra flesta i Ukraina har det för jävligt just nu. Deras exempel är dock lite skrattretande, när de beskriver hur människor fick arbeta i ett hotellgarage på sina laptops någon timme medan flyglarmen varnade för robotattacker. Det hela känns egendomligt, vem som helst har sett eller hört något värre, och då särskilt människorna i Ukraina.

De går vidare med argumentet att Putin måste stoppas i Ukraina, för annars står Estland eller Polen på tur. Hallå? Är inte högers främsta argument för det Svenska NATO-medlemskapet att det avskräcker Ryssland från att invadera ett NATO-land? Det är ogenomtänkt och absurt. Ingen kan förneka att Ryssland är på krigsstigen, men det är föga troligt att de efter Ukraina ska ge sig på världens starkaste krigsallians. Och om ett NATO-medlemskap inte räcker i avskräckandesyfte, vad kommer högern med här näst? Egna kärnvapen i Sverige, kanske?

Debattörerna försöker bygga upp en illusion av sympati och medmänsklighet innan de faktiskt skriver vad de vill få sagt. De vill att Saab ska tjäna pengar. Man tappar hakan av de sista de skriver, hur öppet de skyltar med att de är lakejer till krigsprofitörer. Såhär skriver de:

”Ingenting i folkrätten hindrar Sverige från att ge eller sälja stridsflygplan till Ukraina. Det skulle vara moraliskt rätt och samtidigt ekonomiskt gynnsamt.

Efter kriget kommer Ukraina att behöva ett helt nytt modernt flygvapen med hundratals stridsflygplan. Sverige skulle initialt kunna ge Ukraina ett mindre antal JAS-flygplan och samtidigt skriva under en avsiktsförklaring med Ukraina avseende framtida beställningar.

Det skulle vara ett win-win-scenario för både Sverige och Ukraina.”

Nog är krig ekonomiskt gynnsamt för de som producerar krigsmaterial, vem kan förneka det? Den som seriöst är emot krig och alla dess hemskheter förstår att det är just sådana personer som debattörerna som är en del av problemet. Så länge man kan göra pengar på krig, så kommer krig att finnas. Så länge röster som Dags och Ronies hörs kommer det att finnas en röst för krig och elände.

Hanna Ater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.