Demonstranter blockerar broar i Budapest

UTRIKES Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i Budapest i protest mot nya skatter på småföretag och egenföretagare.

Sedan tisdag den 12 juli protesterar människor i Ungerns huvudstad mot en ny lag som kommer att öka skatter på småföretag och egenföretagare. Under den senaste veckan har demonstranterna blockerat två broar över floden Donau.

– Det (den nya lagen) utgör ett hot mot min egen och min familjs existens. Det är helt möjligt att det inte kommer att vara lönsamt att fortsätta göra affärer under den nya skattesatsen, berättade Katalin Karoli, småföretagsägare inom dietetik.

De nya skatterna var godkända av den ungerska regeringen efter en skyndsam handläggning i tisdags den 12 juli. Förändringarna kommer att påverka från 400 000 till 500 000 småföretag i Ungern. Den ungerska regeringen förväntas få en vinst på 240 miljarder forint, motsvarande ungefär 6,3 miljarder svenska kronor, på den nya skatten.

Anmärkningsvärt är det faktum att den nya skattereformen inte kommer att påverka storföretag som redan gör en stor vinst, utan bara småföretag som minst har råd med den.

Experter menar att den nya lagen kommer att bidra till ännu högre inflation i landet. Efter avdrag för de ökade skatterna är det sannolikt att småföretag inte kommer att kunna ge tillräckligt hög profit. Till följd kommer många av dem att öka sina priser för att nå sin tidigare profitnivå.

I lördags, 17 juli, började en ny protestvåg i Budapest. Tusentals missnöjda ungerska medborgare gick i ett tåg på gatorna i huvudstaden och ockuperade bron Margit över Donau. De uttryckte missnöje inte bara med den nya skattelagen, utan med Ungerns nuvarande premiärminister Viktor Orban och hans regering i helhet. Vid protesterna talade flera oppositionella ungerska ledare som anklagade Orban för att ha svikit folket med lögnaktiga löften och förvärrat det ekonomiska läget i landet.

Perry Young

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.